Rusia si China au blocat marti sanctionarea Siriei din cauza ca a utilizat armament chimic, marcand primul mare dezacord intre Washington si Moscova in Consiliul de Securitate de la instalarea lui Donald Trump la Casa Alba, relateaza AFP.

Vladimir Putin a subliniat din nou, cu cateva ore inainte de vot, ca impunerea unor sanctiuni ”nu va ajuta procesul negocierilor” de pace in Siria.

El a catalogat eventuale masuri impotriva puterii siriene drept ”inoportune”, in contextul negocierilor laborioase de la Geneva, sub egida ONU.

Acest lucru ”va face rau sau submina increderea” in aceste negocieri, a subliniat el marti, la Biskek, in Kirgizstan.

”Aceasta rezolutie este foarte oportuna”, i-a replicat ambasadoarea americana la ONU Nikki Haley, in fata membrilor Consiliului.

”Este o zi trista pentru Consiliul de Securitate atunci cand membri incep sa gaseasca scuze altor state membre care-si omoara propriul popor”, a spus ea dupa vot. ”Lumea este fara nicio indoiala mai periculoasa” in urma acestei respingeri.

Statele Unite si Rusia sunt implicate pe teren in Siria. Washingtonul conduce o coalitie internationala care lupta impotriva gruparii jihadiste Statul Islamic, iar Moscova il sustine pe aliatul ei Bashar al-Assad.

Europenii si-au exprimat ingrijorarea, in ultimele saptamani, fata de o eventuala schimbare de pozitie radicala a Statelor Unite cu privire la Rusia, dupa instalarea la putere a noii administratii Trump.

Insa, in dosarul sirian, Washingtonul s-a raliat din nou Regatului Unit si Frantei si proiectului lor de rezolutie care propunea sanctionarea a 11 oficiali sirieni, in principal comandanti militari, si a zece organisme, in legatura cu utilizarea de armament chimic in Siria.

”AL SAPTELEA VETO”

Textul a primit noua voturi pentru si trei impotriva - din partea Chinei, Rusiei si Boliviei. Kazahstanul, Etiopia si Egiptul s-au abtinut.

Citeste si:
Război Israel - Palestina: SUA forțează soluția celor două...
Război Israel - Palestina:...

Este a saptea oara cand Moscova, principalul aliat al Damascului, isi foloseste votul de veto cu scopul de a proteja regimul lui Bashar al-Assad de sanctiuni ONU. China, alt membru permanent al Consiliului de Securitate si deci cu drept de veto, s-a alaturat Rusiei pentru a bloca sase din aceste sapte rezolutii.

Noua propunere de sanctionare a fost facuta in urma unei anchete comune a ONU si Organizatiei pentru Interzicerea Armelor Chimice (OIAC), care a conchis ca regimul sirian a comis cel putin trei atacuri cu armament chimic, in 2014 si 2015, in orasele Tell Mannas, Qmenas si Sarmin.

Anchetatorii au stabilit ca jihadisti din cadrul gruparii Statul Islamic au folosit, la randul lor, agent mustar, in 2015.

Ambasadorul Chinei la ONU Liu Jieyi a apreciat ca aceste sanctiuni ar fi premature. ”Ancheta este in curs si este prea devreme sa se ajunga la o concluzie”, a spus el in Consiliu.

Citeste si:
Planul de pace în 10 puncte a lui Zelenski. Putin: „Ucraina poate...
Planul de pace în 10 puncte...

Ambasadorul francez François Delattre a catalogat acest vot drept un ”moment al adevarului” si a apreciat ca utilizarea armelor chimice echivaleaza cu ”negarea oricarei civilizatii”.

Adjunctul ambasadorului rus la ONU Vladimir Safronkov a denuntat o ”provocare” a ”troikai” occidentale, iar ca un ecou la ceea ce a spus Putin a apreciat ca sanctiunile submineaza progresele negocierilor de pace.

La Geneva, negocierile treneaza de cand au fost deschise, joia trecuta, blocate asupra unor probleme de procedura si din cauza prapastiei imense care desparte in continuare cele doua parti.

Emisarul ONU Staffan de Mistura are una dupa alta intalniri cu delegatiile siriene, insa perspectiva negocierilor directe intre beligeranti pare foarte indepartata.

Vladimir Putin a facut aluzie la aceste dificultati marti, recunoscand la Biskek ca ”lucrurile nu se petrec asa de usor pe cat am vrea”.

Citeste si:
Dispariții subite în China. Vestea morții mai multor oficiali,...
Dispariții subite în China....

Discutiile se poticnesc din cauza vointei Rusiei de a face din lupta impotriva terorismului o prioritate pe agenda, ceea ce ar putea sa alieneze anumite grupari ale opozitiei care au legaturi cu combatanti islamisti.

Siria neaga ca a folosit armament chimic in acest conflict, soldat cu peste 310.000 de morti incepand din 2011, relateaza News.ro.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.