Jihadistii Statului Islamic au revendicat luni dimineata atacul armat care a zguduit in noaptea dintre ani clubul Reina din Istanbul, unde au fost ucise 39 de persoane, printre care se numara inclusiv 24 de cetateni straini. Autoritatile turce au lansat o operatiune masiva pentru a-l captura pe atacatorul necunoscut, care a reusit sa scape in haosul de dupa atac, transmite Reuters.

”In continuarea operatiunilor binecuvantate pe care luptatorii Statului Islamic le-au condus impotriva aparatorilor crucii din Turcia, un soldat eroic al califatului a lovit unul dintre cele mai faimoase cluburi de noapte, unde crestinii petrec aceasta sarbatoare apostata”, se arata intr-un comunicat al ISIS.

The Guardian scrie ca autoritatile turce au descoperit mai multe similaritati intre atentatul de la aeroportul international Ataturk si atacul armat de la clubul Reina. De asemenea, anchetatorii incearca sa investigheze daca este vorba chiar de aceeasi celula terorista a ISIS.

Liderii turci au evitat sa speculeze cu privire la identitatea principalului suspect sau gruparea din spatele atacului armat din Istanbul

Atacul armat a avut loc in jurul orei locale 01.30, cand aproximativ 500 - 600 de persoane sarbatoreau trecerea dintre ani in clubul Reina, aflat pe malul european al Bosforului.

”Un terorist cu o arma care avea teava lunga... a dus la capat in mod brutal si salbatic acest atac, dupa ce a deschis focul spre persoane care erau aici pur si simplu pentru a sarbatori Anul Nou”, declara guvernatorul din Istanbul, Vasip Sahin.

Unii martori sustin ca atacatorul vorbea in limba araba, insa informatia nu a fost confirmata oficial, iar pentru a scapa cu viata unele persoane aflate in club au sarit in apele Bosforului.

De asemenea, presa turca l-a gasit pe taximetristul care l-a transportat pe atacatorul necunoscut pana la clubul Reina. Acesta din urma a sussinut ca suspectul parea originar din Asia.

”Atacatorul criminal a intrat in cladire cu un Kalasnikov. Serviciile secrete americane au avertizat in urma cu o saptamana cu privire la un asemenea incident si masuri de securitate au fost luate pentru a evita un atac, inclusiv pe faleza. Si uitati ce s-a intamplat”, spunea proprietarul clubului Reina, Mehmet Kocarslan.

Martorii au rememorat haosul si panica oamenilor care incercau sa scape cu viata din clubul Reina, povestind cum s-au catarat peste cadavre pentru a reusi sa iasa

”Tocmai ne gasisem un loc, in apropierea usii era foarte mult praf si fum. Apoi au inceput focurile de arma si multe fete au lesinat. Ei spun ca au murit 35 sau 40 de oameni, dar cred ca sunt mai multe victime pentru ca atunci cand mergeam oamenii se catarau peste altii”, a relatat fotbalistul Sefa Boydas, aflat tn club in acea noapte.
Citeste si:
Atac armat la o universitate din centrul orașului Praga. 15...
Atac armat la o universitate...

Clubul Reina este unul select, fiind frecventat si de foarte multi cetateni straini, si este situat pe malul european al Bosforului, langa primul pod construit peste stramtoarea care separa Europa de Asia, scrie News.ro.

La Istanbul, pana la 25.000 de politisti au fost mobilizati in perioada sarbatorilor de iarna

Autoritatile turce au luat masuri de securitate suplimentare in noaptea dintre ani in urma atentatelor numeroase comise in ultimele luni de jihadistii Statului Islamic, dar si de militantii kurzi de la PKK. Circulatia rutiera a fost oprita pe mai multe artere care duc spre centrul Istanbulului, dar si in Ankara. Mai mult, pana la 17.000 de ofiteri de politie au fost desfasurati in noaptea dintre ani pe strazile din metropola situata pe malul Bosforului.

Jihadistii Statului Islamic au comis in luna iulie un atentat sangeros la aeroportul international Ataturk din apropiere de Istanbul. Un numar de 45 de persoane si-au pierdut viata in atacul armat din terminalul aeroportului Ataturk.

De asemenea, atacul armat din clubul de noapte are loc la aproape doua saptamani de la asasinarea ambasadorului rus Andrei Karlov in Ankara.

Citeste si:
Cătălin Cazacu, surprins în club cu o altă femeie. Ce a avut de zis...
Cătălin Cazacu, surprins în...

Turcia face parte din coalitia internationala care bombordeaza pozitiile jihadistilor Statului Islamic din Siria si Irak. De asemnea, soldatii turci au lansat la finele lunii august o campanie militara impotriva jihadistilor din apropierea frontierei cu Turcia.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.