Ambasadorul Rusiei, Andrei Karlov, a decedat luni seara la un spital din Turcia.

UPDATE

Ambasadorul Rusiei, Andrei Karlov, a decedat luni seara la un spital din Turcia, dupa ce a fost impuscat de un atacator armat intr-o galerie de arta din metropola Ankara. Intre timp, autoritatile turce au anuntat neutralizarea atacatorului, transmite Reuters.

Informatii de background

Ambasadorul rus la Ankara Andrei Karlov, care a fost impuscat mortal luni seara, in timp ce se afla intr-o galerie de arta, avea 62 de ani si era la post din iulie 2013.

Andrei Karlov era nascut in 1954, la Moscova. In 1976 a absolvit Institutul de Stat pentru Relatii Internationale, incepandu-si si cariera diplomatica, iar in 1992 a absolvit Academia Diplomatica.

El a ocupat diverse pozitii in Ministerul Afacerilor Externe, dar si in misiunile din strainatate.

Vorbitor de coreeana, el a lucrat la Ambasada URSS din Republica Populara Democrata Coreeana, intre 1979 – 1984, dar si in perioada 1986 – 1991, devenita apoi Ambasada Federatiei Ruse, unde a activat intre 1992 si 1997. Din 2001 pana in 2006 a fost ambasador extraordinar si plenipotentiar in Republica Populara Democrata Coreeana.

Intre 2007 si 2013 a fost director general adjunct si director pentru afaceri consulare, iar din iulie 2013 era ambasador al Federatiei Ruse in Turcia.

Andrei Karlov a murit luni seara, la spital, dupa ce a fost impuscat in timp ce rostea un discurs la o expozitie de arta din Ankara.


Ambasadorul Rusiei, Andrei Karlov, este in stare grava, dupa ce a fost impuscat la o expozitie de arta din metropola Ankara. Autoritatile turce suspecteaza ca atacatorul inarmat este un militant islamist, acesta fiind neutralizat dupa o operatiune a fortelor speciale, transmite Hurriyet Daily News.

Karlov a fost impuscat in timp ce tinea un discurs la o expozitie de arta din Ankara.

Atacul are loc cu o zi inainte de plecarea ministrului turc de Externe, Mevlut Cavusoglu, spre Moscova pentru a purta discutii cu omologii rusi si iranieni cu privire la criza din Siria.

Citeste si:
Israelul își retrage diplomații din Turcia
Israelul își retrage...

Televiziunea NTV a anuntat ca alte trei persoane au fost ranite in acelasi atac armat.

Presa turca relateaza ca atacatorul inarmat a fost neutralizat dupa interventia fortelor speciale, iar salvatorii l-au transportat la spital pe ambasadorul Karlov.

Se pare ca atacatorul a reusit sa intre in cladire cu ajutorul unei legitimatii de politist.

Invitatii au inceput sa fuga din galeria de arta, dupa ce atacatorul a tras mai multe focuri de arma in aer.

Imaginile distribuite pe retelele sociale arata mai multe persoane ranite si intinse pe podeaua galeriei de arta din Ankara.

Martorii sustin ca atacatorul inarmat a scandat lozinci islamice inainte de a indrepta arma spre ambasadorul Karlov.

La fata locului a sosit si ministrul de Interne, Suleyman Soylu.

Intre timp, reprezentantii administratiei prezidentiale ruse au anuntat ca informatiile legate de impuscarea ambasadorului Karlov sunt studiate de catre Vladimir Putin.

Citeste si:
Beri străine pe rafturile magazinelor din Moscova, deși...
Beri străine pe rafturile...

Ranirea ambasadorului a fost confirmata de catre purtatoarea de cuvant a ministerului rus de Externe, Maria Zakharova.

”Astazi, in timpul unui eveniment public o persoana necunoscuta a deschis focul intr-o maniera haotica. Prin urmare, Andrei Karlov, ambasadorul nostru in Turcia, a fost impuscat”, a declarat Zakharova conform News.ro.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.