Barack Obama a dezvaluit in ultima sa conferinta de presa anuala ca i-a spus lui Vladimir Putin sa ”inceteze” atacurile cibernetice din timpul campaniei electorale americane si ca l-a avertizat ca Statele Unite pot riposta cibenetic, riscand astfel "consecinte grave daca nu o facea", scriu The Associated Press si AFP.

Obama a promis vineri sa trimita un "mesaj clar" Rusiei dupa aceste atacuri care au perturbat alegerile americane si l-a indemnat pe succesorul sau republican Donald Trump sa plaseze interesul tarii inaintea conflictelor de partid.


Desemnandu-l pe liderul de la Kremlin responsabil de atacurile informatice din ultimele luni - ”nu se intampla mai nimic in Rusia fara aprobarea lui Vladimir Putin” - presedintele american a ramas totusi evaziv despre natura ripostei vizand Moscova dupa viitoarele concluzii ”unanime” ale serviciilor americane de informatii.

Inainte sa plece de la Washington in ultimul concediu in calitate de presedinte, in Hawaïi, locatarul Casei Albe, calm si grav, l-a avertizat pe Trump, favorabil unei apropieri de presedintele rus, si l-a indemnat sa accepte o ancheta ”bipartita, independenta” cu privire la aceste atacuri cibernetice.

Rusia ”este o tara mai mica, o tara mai slaba”, a spus Obama, o formula care cu siguranta il va face sa reactioneze pe omologul sau rus. ”Insa ei ne pot afecta daca noi uitam cine suntem”.

”Domnul Putin ne poate slabi, asa cum incearca sa slabeasca Europa, daca incepem sa admitem ideea ca este acceptabil sa intimidezi presa sau sa inchizi disidenti”, a spus presedintele american.

El a dezvaluit, de asemenea, ca i-a cerut in mod direct lui Putin, in septembrie, in marja summitului G20, in China, sa ”inceteze” atacurile cibernetice, altfel riscand ”consecinte grave daca nu o face”.

Citeste si:
Victorie pentru Donald Trump. A câștigat alegerile interne din...
Victorie pentru Donald Trump....

Recurgerea la eventuale sanctiuni impotriva cadrelor regimului rus face parte din optiunile Executivului american. Ea il va plasa pe Trump intr-o pozitie dificila dupa ce va prelua puterea, insa suprimarea lor ar alimenta acuzatii de prea multa apropiere de Moscova, o pozitie care ar crea nemultumire in Partidul Republican.

”REAGAN SE INTOARCE IN MORMANT”

Citand un sondaj potrivit caruia o treime dintre republicanii americani - in mod traditional opusi Rusiei - aproba politica lui Vladimir Putin, care a facut parte, a amintit Obama, din spionajul rus, seful statului american a apreciat ca ”Ronald Reagan trebuie ca se intoarce in mormant! Cum s-a ajuns aici?”.

Afirmand ca are relatii ”cordiale” cu succesorul sau, el l-a incurajat pe acesta sa dea dovada, in politica externa, de coerenta pe teremn lung in dosare sensibile precum relatiile dintre Taiwan si China.

Citeste si:
Fostul preşedinte american, Barack Obama, a fost depistat pozitiv...
Fostul preşedinte american...

Revenind indelung asupra campaniei electorale, el a refuzat sa se pronunte cu privire la un eventual impact al atacurilor cibernetice, a caror victima a fost Partidul Democrat, asupra victoriei finale a lui Donald Trump impotriva lui Hillary Clinton, scrie News.ro.

Candidata democrata considera ca Moscova si Vladimir Putin sunt in parte responsabili de infrangerea sa surprinzatoare de catre magnatul in domeniul imobiliar.

Atacurile cibernetice care i-au vizat partidul ar fi rezultatul ”picii” pe care i-o poarta presedintele rus, a declarat ea joi, la o cina cu donatori ai campaniei sale.

Moscova a reactionat in mod violent la acuzatiile americane. ”Trebuie fie sa inceteze sa vorbeasca despre acest lucru, fie sa aduca probe. Altfel, totul este mai mult decat indecent”, a declarat vineri Dmitri Peskov, un purtator de cuvant al Kremlinului, in cursul vizitei lui Putin la Tokyo.

Citeste si:
Cine este românul care i-ar fi ajutat pe hackerii pro-ruși
Hackerii pro-ruși, ajutați de...

Donald Trump respinge nu doar concluziile serviciilor de informatii prezentate public pe 7 octombrie, ci si o evaluare secreta a CIA potrivit careia Moscova a efectuat aceste atacuri cibernetice cu scopul precis de a-l face pe Trump sa castige, scrie News.ro.

Izolat, inclusiv in interiorul partidului sau, din cauza pozitiei sale fata de Putin, caruia i-a laudat adesea calitatile de lider, Trump insinueaza ca administratia Obama are intentii partizane acuzand Rusia ca se afla la originea atacurilor informatice.

”ASALT SALBATIC LA ALEP”

Intrebat indelung despre responsabilitatea sa in drama de la Alep, in Siria, Barack Obama, foarte criticat din cauza amanarilor sale in acest dosar, a denuntat ”asaltul salbatic al regimului sirian (al lui Bashar al-Assad) si aliatilor sai rus si iranian”.
Citeste si:
Papa Francisc indeamna la incetarea razboiului in Siria
Papa Francisc indeamna la...

Presedintele al-”Assad nu poate sa-si castige legitimitatea prin masacre”, a denuntat el.

Insa el si-a aparat, din nou, alegerile in acest conflict, soldat cu peste 310.000 de morti si care a aruncat pe drumuri peste jumatate din populatia tarii.

”Eu nu pot sa spun ca am reusit (in Siria) si este un lucru la fel de adevarat si in alte probleme din lume, cu care trebuie sa ma duc la culcare in fiecare seara”, a spus seful statului american. ”Dar continui sa cred ca a fost abordarea buna”.

Presedintele si-a incheiat aceasta conferinta de presa, care ar putea sa fie si ultima, transmitand "Mele Kalikimaka" (”Craciun fericit”, in hawaiana).

El urma sa plece impreuna cu sotia sa, Michelle Obama, si cele doua fiice ale lor, Sasha si Malia, la Honolulu.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.