Partidul Social-Democrat (PSD) se intoarce la putere, desi nu are un candidat clar pentru postul de premier, in urma alegerilor parlamentare de duminica, la un an dupa ce a fost indepartat de la guvernare prin proteste de strada impotriva coruptiei, dupa incendiul de la Clubul Colectiv, scrie presa internationala.

Presa internationala noteaza de asemenea intrarea Uniunii Slavati Romania (USR) in Parlament.

PSD si Partidului National Liberal (PNL), clasat al doilea, au facut promisiuni populiste intr-una dintre cele mai sarace tari din Uniunea Europeana (UE), in care o persoana din patru traieste in saracie, scrie BBC.

Rezultatul alegerilor sugereaza ca furia populara fata de coruptia extinsa din aceasta tara cu 19 milioane de locuitori a facut loc unei dorinte de crestere a veniturilor medii, comenteaza Financial Times.

Euronews noteaza, de asemenea, ca demonstratiile impotriva coruptiei au "disparut" dupa ce PSD a fost inlaturat anul trecut de la putere in urma tragediei de la Colectiv.

"Incertitudinea politica" poate continua la Bucuresti in contextul in care PSD nu are un candidat clar pentru postul de premier, scrie Deutesche Welle.

In pofida scorului puternic obtinut de PSD, ingrijorarile cu privire la coruptie au creat "incertitudine" cu privire la cine va conduce viitorul Guvern, comenteaza New York Times.

Unii analisti il vad pe Vasile Dancu, un vicepremier in exercitiu, drept cea mai buna alegere a PSD, scrie NYT, care citeaza Smartlink Communications.

Spre deosebire de alte alegeri din 2016, pozitia Romaniei in UE nu a fost un subiect important de campanie, mai noteaza ziarul american.

Liderul USR Nicusor Dan a salutat rezultatul alegerilor drept "o victorie pentru democratia romaneasca”, insa coruptia reprezinta o ingrijorare pentru alegatori, in contextul in care viitorul premier poate fi liderul PSD Liviu Dragnea, condamnat cu suspendare pentru frauda electorala, care respinge acuzatiile, insa condamnarea il impiedica sa detina functia, scrie BBC.

Citeste si:
Fermierii au ajuns la o înțelegere cu ministrul Agriculturii....
Fermierii au ajuns la o...

Predecesorul sau, Victor Ponta, este vizat de o ancheta de coruptie, acuzatii pe care le neaga.

Premierul in exercitiu Dacian Cilos, un independent, se afla la putere din noiembrie 2015, dupa demisia lui Ponta.

Multi romani au considerat incendiul de la clubul Colectiv din Bucuresti, soldat cu 64 de morti, drept un punct de cotitura, noteaza postul britanic.

Aceasta tragedie a condus la o intensificare a campaniei impotriva coruptiei. Directia Nationala Anticoruptie (DNA) a anchetat ministri, magnati din presa, judecatori si personalitati, argumenteaza BBCl, care adauga ca romanii sustin campania impotriva coruptiei drept o prioritate a viitorului Guvern.

Presedintele are dreptul sa nominalizeze un candidat in cazul in care nu se formeaza o majoritate clara, scrie site-ul bulgar Novinite.com, conform News.ro.

Citeste si:
Parlamentul se întrunește pentru învestirea Guvernului Ciolacu....
Parlamentul se întrunește...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.