Premierul belgian, Charles Michel, a anuntat luni ca i-a transmis presedintelui Consiliului European, Donald Tusk, ca Belgia nu poate semna tratatul de liber schimb dintre Uniunea Europeana si Canada (CETA), intrucat regiunea belgiana Valonia isi mentine obiectiile cu privire la acest tratat, transmit agentiile AFP si Reuters.

'I-am spus oficial lui Tusk ca nu am ajuns la o intelegere (...) Ni s-a cerut sa dam un raspuns clar astazi. Raspunsul clar in acest stadiu este 'nu'', a declarat Charles Michel in fata presei dupa o intalnire cu liderii regiunilor care compun Belgia.

Uniunea Europeana a dat Belgiei un ultimatum sa ia pana luni seara o decizie privind semnarea acestui acord, ultimatum despre care seful guvernului valon, Paul Magnette, a apreciat ca 'nu este compatibil cu procesul democratic'.

Dupa ce Romania si Bulgaria si-au ridicat obiectiile cu privire la tratatul CETA, in urma acordului la care au ajuns cu Canada in chestiunea liberalizarii regimului de vize, toate statele din UE si-au dat consimtamantul pentru incheierea acestui tratat, cu exceptia Belgiei, ce are nevoie de acordul tuturor celor cinci entitati federale componente. Nemultumita de mai multe prevederi ale tratatului, in special de cele referitoare la arbitrajul disputelor comerciale intre companii si guverne, regiunea Valonia a respins acest acord, ce urma sa fie semnat la summitul UE-Canada programat pentru joi, dar care in aceste conditii va fi probabil anulat.

Premierul Charles Michel a mai mentionat in declaratia sa de luni ca va continua dialogul cu Valonia si a estimat ca este prematur sa se considere ca acordul CETA este mort, transmite Agerpres.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.