Peste opt milioane de cetateni din Ungaria sunt asteptati sa voteze, duminica, intr-un referendum de la care premierul populist Viktor Orban spera sa obtina sprijinul prin care Budapesta sa se opuna oricaror viitoare planuri ale Uniunii Europene de a reinstala solicitanti de azil in statele membre UE

Sambata, Viktor Orban a lansat un apel privind mobilizarea alegatorilor la urne pentru a respinge cotele de refugiati stabilite de Bruxelles, sustinand ca migratia in masa fara control inseamna "o amenintare reala, care pune in pericol modul de viata european pasnic si sigur".

Cu o zi inaintea referendumului, premierul ungar a lansat un apel la mobilizarea alegatorilor de a se prezenta la urne pentru a respinge cotele de refugiati stabilite de Uniunea Europeana, el sustinand ca cetatenii au datoria de a ajuta executivul sa lupte cu metodele liberale esuate ale elitei de la Bruxelles.

"Migratia in masa fara control inseamna o amenintare reala, care pune in pericol modul de viata european pasnic si sigur. Depinde de noi, cetatenii europeni, sa aducem Europa inapoi la ratiune sau sa o lasam sa se dezintegreze", a spus premierul Ungariei in ajunul referendumului, potrivit AFP.

Apelul lui Orban are loc in contextul in care un sondaj de opinie dat publicitatii sambata arata ca prezenta la referendum ar putea fi de 46%, dupa ce in urma cu o luna prezenta scontata la vot era de 54%. Pentru ca referendumul sa fie validat, este necesara participarea la scrutin a cel putin 50% plus unul dintre cei 8,27 de milioane de cetateni cu drept de vot.

Prin referendumul de duminica, Viktor Orban, aflat la jumatatea celui de-al treilea mandat de premier, vrea sa obtina sprijinul populatiei pentru oprirea afluxului de migranti musulmani pe teritoriul european, argumentand ca acestia ameninta identitatea crestina si cultura Ungariei si Europei.

In opinia sa, Uniunea Europeana are nevoie sa isi consolideze frontierele pentru a-i tine pe migranti afara, asa cum a facut Ungaria anul trecut, cand autoritatile maghiare au construit garduri la frontiera de sud cu Serbia si Croatia. Viktor Orban a sugerat saptamana trecuta ca blocul comunitar trebuie sa construiasca un "oras urias pentru refugiati" pe teritoriul libian, unde migrantii ar urma sa fie deportati din Europa, tocmai pentru a-si depune acolo cererile de azil.

Citeste si:
Victorie pentru premierul Viktor Orban. UE va debloca o finanţare...
Victorie pentru premierul...

Intrebarea la care cetatenii din Ungaria sunt chemati sa raspunda la urne este: "Vreti ca Uniunea Europeana sa poata sa impuna asezarea obligatorie a unor cetateni care nu sunt ungari in Ungaria fara aprobarea Parlamentului?".

Orban sustine ca raspunzand "nu" alegatorii sustin suveranitatea si independenta Ungariei.

In pofida unei campanii stradale prin afisaj, a unor spoturi publicitare si unor aparitii ale unor ministri si parlamentari - fara precedent - la nivel national, care indeamna oamenii sa voteze, sondajele arata ca validarea scrutinului nu este nici pe departe asigurata.

Partidul Jobbik, cunoscut pentru pozitia xenofoba privind criza migratiei, sustine pozitia executivului, iar cele mai multe partide de opozitie si organizatii ale societatii civile le cer alegatorilor fie sa boicoteze referendumul, fie sa introduca in urne buletine de vot nule.

Citeste si:
Olaf Scholz: „Referendumurile nu vor schimba poziția Germaniei...
Olaf Scholz: „Referendumurile...

"Este important sa aratam ca cetateni ca vrem sa participam. Insa, dat fiind caracterul josnic al intrebarii adresate in referendum, noi indemnam oamenii sa dea buletine nule", declara Marta Pardavi, copresedinta filialei maghiare a Comitetului Helsinki.

Guvernul Viktor Orban nu a precizat clar ce consecinte ar avea un referendum valid care sa-i sustina pozitia antimigratie. Budapesta a mentionat o eventuala amendare a Constitutiei, dar a evitat sa dea detalii in aceasta privinta.

Un purtator de cuvant al executivului, Zoltan Kovacs, a respins sugestii potrivit carora o invalidare a referendumului ar reprezenta o lovitura pentru premierul Viktor Orban, apreciind ca un numar mare de "nu"-uri va fi suficient sa consolideze pozitia oficiala impotriva cotelor de refugiati, chiar si in cazul unei prezente slabe la urne.

Citeste si:
USR și Bodgan Aurescu condamnă discursul premierului Viktor Orban...
USR și Bodgan Aurescu...

"Referendumul nu poate fi vreodata un esec. Punct", a declarat Kovacs.

Presedintele Jobbik Gabor Vonaa spus insa ca Orban ar trebui sa demisioneze daca referendumul nu va fi validat, iar fostul premier socialist Ferenc Gyurcsany a apreciat ca acesta ar slabi "infailibilitatea" lui Orban.

Aproape 400.000 de migranti au traversat Ungaria anul trecut, in drum catre Europa de Vest. Insa gardul de sarma ghimpata, atat de criticat, si noua politica de expulzare s-au dovedit eficiente. In primele patru din cele cinci saptamani ale lunii septembrie, politia a raportat ca niciun migrant nu a trecut frontiera in 12 zile consecutive. Ungaria a acordat anul trecut azil unui numar total de 508 refugiati, iar anul acesta se asteapta un numar similar, scrie News.ro.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.