Partidul cancelarului german Angela Merkel, CDU, a suferit o infrangere grea in alegerile pentru Parlamentul landului Mecklenburg-Pomerania Occidentala, fost fief la sefei Guvernului, clasandu-se pe a treia pozitie, cu 19% din sufragii, arata rezultatele oficiale, citate de DPA.

Pe primul loc s-a clasat partidul de centru-stanga Partidul Social-Democrat (SPD), cu 30,6% din voturi, iar pe cel de-al doilea Alternativa pentru Germania (AfD), cu 20,8% din voturi.

Aceasta este pentru prima data cand formatiunea de extrema-dreapta intra in legislativului landului din nord-estul tarii. AfD este deja reprezentata in alte opt parlamente regionale si, potrivit sondajelor, va intra si in cel national dupa alegerile generale.

Rezultatele inseamna ca, in pofida pierderilor suferite, SPD si CDU vor putea forma o coalitie pentru inca un mandat de cinci ani. Insa liderul SPD, Erwin Sellering, nu a confirmat duminica nici daca va incerca, nici daca va renunta la o astfel de alianta.

Aceste alegeri sunt considerate un test inaintea alegerilor parlamentare de anul viitor.

Cancelarul, la putere din 2005, nu a anuntat inca daca va candida in acest scrutin pentru al patrulea mandat. Invitata weekendul trecut la postul ARD, Angela Merkel a spus ca isi va anunta decizia "in timp util".

Potrivit unui sondaj publicat duminica trecuta de Bild am Sonntag, unul din doi germani s-ar opune ca Merkel sa candideze pentru al patrulea mandat.

Seria de atacuri sangeroase care a zguduit Germania in iulie, dintre care doua au fost revendicate de gruparea jihadista Statul Islamic, a relansat dezbaterea cu privire la politica de primire a azilantilor a lui Merkel, care a autorizat intrarea in tara, anul trecut, a aproximativ un milion de refugiati, provenind in principal din Orientul Mijlociu si Africa.

Considerata mult timp o figura linistitoare, supranumita "Mutti" (mama) de catre compatriotii sai, Merkel este contestata inclusiv in interiorul CDU.

In ultimele saptamani, odata cu apropierea unui an de cand a luat spectaculoasa decizie, presa germana a reconstituit cu minutiozitate evenimentele care au determinat-o sa suspende regulile europene in domeniul imigratiei si sa autorizeze ca zeci de mii de refugiati sa paraseasca Ungaria, tara in care au intrat prima data in spatiul european, pentru a trece in Austrai si apoi in Germania.

Citeste si:
Macron vrea înfrângerea Rusiei în Ucraina, nu zdrobirea ei
Macron vrea înfrângerea...

Dupa un an de la aceasta decizie, exista un consens asupra faptului ca ea a avut dreptate sa deschda frontierele, pentru a evita o criza umanitara majora, dar ca a recunoscut prea incet consecintele deciziei pe care a luat-o si s-a inselat in privinsa partenerilor ei europeni, crezand in mod eronat ca ei aveau sa accepte sa imparta povara.

"Ea nu a inteles ca opinia publica din Germania avea sa se schimbe si nu s-a pregatit in acest sens", spune un parlamentar CDU care a lucrat indeaproape cu cancelarul.

"Timp de luni de zile Merkel s-a inchis. A fost o eroare majora", adauga el, amintind ca formula "Wir schaffen das" (vom reusi), pe care a spus-o pentru prima data pe 31 august 2015, a fost mult timp singurul ei raspuns la intrebari despre modul cum va putea societatea germana sa ii integreze pe nou-veniti.

Citeste si:
Ciucă: Mulți oameni de afaceri locali au avut de suferit enorm în...
Ciucă: Mulți oameni de...

Astfel se poate explica schimbarea de ton a cancelarului, care si-a exprimat saptamana aceasta dorinta, in fata parlamentarilor CDU, ca ritmul expulzarilor solicitantilor de azil respinsi sa se accelereze, precizeaza News.ro.

"Lucrul cel mai important in lunile urmatoare este repatrierea, repatrierea si inca o data repatrierea", a repetat ea, potrivit unor participanti la intalnire.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.