China, principalul poluator al planetei, a ratificat sambata acordul mondial privind incalzirea globala incheiat pe 12 decembrie, la Paris, la finalul COP21, iar Statele Unite urmeaza sa ratifice acordul in cursul zilei in marja summitului G20 de la Hangzhou, relateaza AFP.

Camera de inregistrare legislativa a regimului comunist a adoptat "propunerea (...) de ratificare" a acestui tratat istoric vizand sa opreasca incalzirea climatica sub pragul critic de 2°C, eventual 1,5°C, fata de nivelul preindustral, a anuntat agentia China Noua.

Acest lucru presupune eforturi colosale din partea gigantului asiatic, in care carbunele detine 70% din ponderea producerii energiei electrice si care este raspunzator pentru aproximativ 24% din emisiile de dioxid de carbon la nivel mondial.

Acordul de la Paris a fost semnat de 180 de tari, insa fiecare urmeaza, potrivit modalitatilor lor - vot in Parlament sau prin decret - sa ratifice textul. Este necesar ca cel putin 55 de tari sa ratifice documentul - si sa reprezinte 55% din emisiile la nivel mondial de gaze cu efect de sera - pentru ca tratatul sa intre in vigoare.

Pana in prezent, doar 24 de tari au dus la bun sfarsit acest proces, potrivit ONU, mai ales mici state insulare, cele mai expuse, dar care insumeaza doar 1,08% din emisii, scrie News.ro.

Potrivit unor ONG-uri si unor surse diplomatice, Statele Unite - al doilea cel mai important poluator cu CO2 la nivel mondial - urmeaza sa ratifice acordul.

Presedintele american Barack Obama este asteptat sambata la Hangzhou, in estul Chinei, la summitul G20, in marja caruia el urmeaza sa anunte ratificarea de catre Washington a Acordului de la Paris, o decizie care nu necesita unda verde din partea Congresului.

Odata cu acest dublu anunt, o enorma parte a drumului ramas va fi parcursa - primele doua economii ale lumii sunt responsabile de 40% din emisii la nivel mondial.

"Semnalul este ca membrii comunitatii internationale abordeaza concret amenintarea incalzirii globale. Aceste doua tari isi transforma economiile pentru a-si obtine cresterea economica mai degraba din energii curate, decat din (energii) fosile", a declarat pentru AFP Alvin Lin, de la ONG-ul de mediu NRDC.

UZINE INCHISE PENTRU UN CER ALBASTRU LA G20

Citeste si:
Dispariții subite în China. Vestea morții mai multor oficiali,...
Dispariții subite în China....

Mai mult, "China si Statele Unite urmeaza sa faca un enorm salt inainte si sa dezvaluie sambata rezultatele evaluarilor incrucisate ale programelor lor de sustinere a energiilor fosile", isi exprima satisfactia Li Shuo, un consilier in domeniul climatului la Greenpeace.

"A vorbi despre «triumf» dupa Paris si a continua sa dai subventii generoase industriilor bazate pe energie fosila este pur si simplu incompatibil", chiar "ipocrit", denunta el.

China este prima tara in domeniul investitiilor in energie solara, insa Beijingul a anuntat in 2015 ca va construi cel putin 150 de noi centrale pe carbune.

Consumul chinez de carbune s-a dublat in deceniul 2004-2014, ceea ce a condus la o poluare atmosferica endemica.

Autoritatile au fost nevoite sa inchida, in ultimele saptamani, uzine pe o raza de pana la 300 de kilometri fata de Hangzhou, pentru a garanta un cer albastru vizitatorilor la G20.

PRESIUNI DIN PARTEA INVESTITORILOR

Hangzhou "trebuie sa fie ocazia ca liderii (G20) sa stabileasca un calendar in vederea eliminarii subventionarii in domeniul carburantilor fosili", insista Li Shuo.

Citeste si:
Ramona Olaru, moment de panică în Paris. Ce i s-a întâmplat...
Ramona Olaru, moment de...

Marile puteri este necesar sa revizuiasca in crestere obiectivele de reducere a emisiilor de gaze de sera pana in 2030, daca lumea vrea sa ramana sub limita celor +2°C ale incalzirii globale, apreciaza Climate Transparency.

De-acum lumea afacerilor este cea care face presiuni.

Un grup de institutii si intreprinderi care controleaza investitii in valoare de 13.000 de miliarde de dolari au indemnat G20, la sfarsitul lui august, sa ratifice Acordul de la Paris pana la sfarsitul lui 2016, pentru a evita riscurile financiare induse de modificarile climatice - inundatii, seceta si cresterea nivelului marilor.

Aratand spre costul despagubirilor de mediu, trei asiguratori care gestioneaza active in valoare de 1.200 de miliarde de dolari - Aviva, Aegon si MS Amlin - au indemnat, de asemenea, la oprirea subventionarii energiilor fosile.

Citeste si:
A început armistițiul temporar dintre Israel și Hamas. Care sunt...
A început armistițiul...

ONG-urile spera ca anuntul chinezo-american sa aiba un efect de locomotiva. Institutul Climate Analytics a numarat 34 de tari care s-au angajat sa ratifice acordul pana la sfarsitul lui 2016, intre care Brazilia, Canada, Indonezia, Japonia si Iranul.

Presedintele francez François Hollande a semnat, la jumatatea lui iunie, un decret care incheie ratificarea de catre Franta a acordului, insa urmeaza ca celelalte state membre ale Uniunii Europene sa faca acest lucru.

Hollande a avertizat recent ca intrarea in vigoare a documentului pana la sfarsitul acestui an este "departe de a fi data" si a indemnat "sa se treaca de la promisiune la fapte".


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.