Rio de Janeiro este gazda Jocurilor Olimpice din vara aceasta, orasul sambei si carnavalului, regatul oamenilor frumosi si plajelor superbe. Dar ce stii, de fapt, despre cel de-al doilea oras ca numar de locuitori din Brazilia, dupa São Paulo? Specialistii motorului independent de cautare a ofertele de calatorie momondo.ro iti propun sa descoperi sapte lucruri pe care, probabil, nu le stii despre Rio de Janeiro.

1. Rio de Janeiro inseamna „Rau de Ianuarie”, dar raul este de fapt un golf

Rio de Janeiro sau „Raul de Ianuarie”, este un nume poetic pentru un oras cu mai mult de 200 de rauri. Insa la care rau se refera mai exact? Raspunsul este: la niciunul dintre ele.

Ianuarie a fost luna in care exploratorul portughez Gaspar de Lemos a ajuns prima oara in Rio. Legenda spune ca Lemos naviga prin Golful Guanabara, cand i-a dat numele orasului, confundand golful cu gura de varsare a unui rau mai mare. In zilele noastre, cativa istorici contesta aceasta teorie, argumentand ca portughezii erau navigatori prea iscusiti ca sa faca o asemenea greseala si ca, in secolul al XVI-lea, cuvantul pentru „rau” era folosit de asemenea pentru identificarea golfurilor.

2. In golful Guanabara sunt mai mult de 100 de insule

Ce au in comun, in cartile postale, muntele Sugar Loaf, statuia Mantuitorului Cristos si plaja Copacabana? Golful Guanabara pe fundal. Nu este de mirare, acesta este enorm si atat de intins incat ajunge in 15 orase diferite. Golful Guanabara este al doilea ca marime din tara, avand o suprafata de 412 kilometri patrati, 53 de plaje si mai mult de 100 de insule. Pe cea mai mare, Ilha do Governado sau Insula Guvernatorului, se afla aeroportul international Rio.



3. Rio de Janeiro aproape ca era sa nu fie gazda Jocurilor Olimpice de vara din 2016

Atunci cand Rio de Janeiro a fost ales in 2009 sa fie gazda a Jocurilor Olimpice de vara din 2016, vestea a fost intampinata cu o petrecere care a atras mii de oameni pe renumita plaja Copacabana. Era a treia oara cand orasul incerca sa se califice si toata lumea simtea ca este randul orasului Rio. Dar aproape ca era sa nu se mai intample.

Rio nu a ajuns pe lista scurta a celor patru orase pe care Comitetul Olimpic le-a selectat inainte de decizia finala. Avea o nota mai mica decat Doha, care pana la urma a fost descalificata din cauza unor detalii tehnice (din cauza temperaturilor inalte din oras in timpul verii europene, Doha propusese sa tina Olimpiada in octombrie, dar propunerea a cazut). Tinandu-se cu indarjire de nota de 6,4 data de Comitetul International Olimpic, Rio a intrat in competitie. Mai mult, a castigat pana la urma, contrar tuturor asteptarilor.

4. In Rio s-a tinut cel mai mare meci de fotbal

Brazilienilor nu le place sa-si aminteasca de asta, dar 16 iulie 1950 a fost o zi istorica. Brazilia juca cu Uruguay in finala Campionatului Mondial. Scena era Maracana, arena construita special pentru acea ocazie si, la acel moment, cel mai mare stadion din lume.

Citeste si:
O piață locală din Rio de Janeiro va purta numele fotbalistului...
O piață locală din Rio de...

Un total de 173.850 spectatori platitori – si aproximativ 20.000 care nu au platit biletul de intrare – au fost acolo ca sa vada, ceea ce toata lumea a crezut ca va fi, prima oara cand Brazilia va primi Cupa Mondiala. Dar Uruguay le-a furat victoria brazilienilor iar tacerea miilor de spectatori a fost atat de profunda, incat i-au dat un nume acestui meci: Maracanazo.

5. Rio a fost odata singura capitala europeana din afara Europei

Vremurile disperate cer masuri disperate, cel putin asa a fost pentru Dom João VI. In 1807, trupele lui Napoleon se apropiau din ce in ce mai mult sa invadeze Portugalia, pentru a asigura ca mica tara de coasta se va supune guvernarii franceze. Dom João VI n-a vrut sa auda de asa ceva, iar in schimb si-a facut bagajele si a mutat intreg regatul in Rio, intre 1808 si 1821. Dupa ce s-a obisnuit sa fie capitala Imperiului, Rio n-a mai vrut sa se intoarca la zilele de odinioara.

6. Oamenii din Rio sunt printre cei mai rapizi pasageri, ei coboara si urca foarte repede din si in autobuz

Potrivit unui comunicat remis 9am, autobuzele sunt cea mai accesibila modalitate de deplasare prin Rio si acestea duc vizitatorii aproape oriunde in oras. Totusi, sa iei un autobuz in Rio nu este o experienta atat de buna precum ai crede. Soferii de autobuz nu sunt forte atenti iar, de multe ori, vor lasa oamenii in urma daca acestia nu urca destul de repede.

Citeste si:
Gazda Premiilor Oscar își dorește ca Volodimir Zelenski să...
Gazda Premiilor Oscar își...

Avand ani de experienta ca pasager, un cercetator pe nume Ronaldo Balassiano a devenit curios si a decis sa studieze mai multe despre acest fenomen social. Ce a descoperit este ca frica de a fi lasati in urma i-a facut pe Cariocas (denumire data localnicilor, care inseamna „casa omului alb”) sa devina mult mai rapizi in a urca si a cobori in si din autobuze. Comparativ cu londonezii ocupati care fac naveta, Cariocas urca in autobuz in 1,85 de secunde, pe cand londonezilor le ia 2,4 secunde.

7. Rio este casa celei mai mari paduri urbane din lume

Rio este un oras mare, cu mai mult de sase milioane de locuitori, dar poate parea un orasel mai ales atunci cand te plimbi prin mijlocul padurii sau pe sub o cascada. Asta deoarece in Rio se afla cea mai mare padure urbana din lume, Floresta da Tijuca.
Aceasta zona de conservare de 33 de kilometri patrati este rezultatul reimpaduririi, facute la sfarsitul secolului al XIX-lea, la ordinul imparatului Braziliei Dom Pedro II. Ideea era de a reface zona care a fost distrusa de plantatii de cafea pentru a evita eroziunea dealurilor care inconjurau orasul. Multe dintre locurile turistice din Rio sau o parte a lor se afla in Padurea Tijuca – Gradina Botanica, Parque Lage si muntele Corcovado fiind doar cateva dintre ele.

Citeste si:
Kamila Valieva poate concura în continuare la Jocurile Olimpice de...
Kamila Valieva poate concura...

Pentru a afla mai multe informatii despre moduri gratuite de a explora un oras, poti accesa sectiunea „Inspiratie” pe blogul momondo.ro. In plus, poti descarca gratuit ghidul orasului Rio pe iPhone, disponibil pe App Store.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.