Surse din agentiile de informatii americane au sustinut ca exista o probabilitate mare ca executivul rus sa fi orchestrat atacul cibernetic asupra Comitetului National Democrat, dar si asupra campaniei electorale a democratei Hillary Clinton, in urma caruia o serie de e-mailuri si documente controversate au fost dezvaluite presei. Totusi, nu este clar daca atacul cibernetic reprezinta o mostra de spionaj de rutina sau o tentativa de a manipula alegerile prezidentiale americane, transmite New York Times.

Intruziunea hackerilor rusi in sistemul informatic folosit de campania electorala a lui Hillary Clinton va duce la intensificarea scandalului dimplomatic cu privire la incercarile serviciilor de securitate de la Kremlin de a manipula rezultatele alegerilor prezidentiale americane in favoarea lui Donald Trump, care a facut anterior comentarii favorabile lui Vladimir Putin.

Reprezentantii campaniei electorale au declarat ca hackerii au obtinut acces prin intermediul unui program analitic folosit pe calculatoarele angajatilor fostului secretar de stat si mentinut de Comitetul National Democrat (DNC).

Intre timp, Comitetul Congresional de Campania Democrata, care reprezinta aripa destinata strangerii de fonduri din cadrul Partidului Democrat, a anuntat ca sistemul sau informatic a fost tinta unui atac cibernetic asemanator. Datele colectate din calculatoarele celor doua institutii democrate, precum si din calculatoarele folosite de campania democratei Hillary Clinton, contin discutii confidentiale despre alegatori si finante.

Purtatoarea de cuvant a Comitetului Congresional de Campanie Democrata, Meredith Kelly, a declarat ca democratii au apelat la o agentie de investigatie dupa descoperirea scurgerii de informatii.

Atacul cibernetic asupra comitetului congresional pare sa vina din partea unui user numit ”Fancy Bear”, care are legaturi cu serviciul de securitate militar rus G.R.U.

Acelasi serviciu de securitate rus a fost implicat in atacul cibernetic asupra DNC, in care hackerii au obtinut acces la studii asupra opozitiei republicane.

”Avem de a face cu acelasi adversar. Sunt hackeri cu o tehnica extrem de sofisticata”, a declarat un membru al echipei de investigatie.

Intre timp, FBI a declarat ca analizeaza relatarile cu privire la atacurile cibernetice care au vizat o serie de entitati politice, insa nicio sursa a presupusului atac nu a putut sa fie identificata.

Citeste si:
Hilarry Clinton, atac la Bernie Sanders: "N-a realizat nimic"
Hilarry Clinton, atac la...

Reprezentantii campaniei democratei Hillary Clinton au explicat ca hackerii care au obtinut acces prin intermediul programului analitic nu au avut acces la e-mailurile interne, mesageria vocala sau alte date, scrie News.ro.

Informatii cu privire la un atac cibernetic asupra organizatiilor Partidului Democrat au aparut inca din luna iunie, atunci cand DNC a raportat ca sistemul sau informatic a fost spart de doua grupuri de hackeri rusi, care ar lucra pentru serviciile secrete ale unui stat rival. Dupa scurgerea de informatii, WikiLeaks a publicat circa 20.000 de e-mailuri ale DNC, mare parte din ele fiind rusinoase pentru liderii democrati. Intre timp, presedintele DNC, Debbie Wasserman Schultz, si-a dat demisia din functie ca urmare a dezvaluirii unor e-mailuri prin care se demosteaza favoritismul organizatiei pentru Hillary Clinton, ce s-a manifestat inca din timpul alegerilor primare.

Citeste si:
Servicii secrete britanice, pe frontul din Ucraina: Probleme...
Servicii secrete britanice,...

Directorul CIA, John Brennan, a refuzat sa comenteze cu privire la o serie de acuzatii specifice, insa a declarat ca orice intruziune in procesul electoral american reprezinta o problema extrem de serioasa.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.