In Varsovia va avea loc cea mai importanta reuniune a liderilor tarilor membre NATO, unde si Romania va participa.

Summit-urile NATO sunt reuniuni periodice organizate la cel mai inalt nivel intre sefi de stat si sefii de guvern din cele 28 de tari membre NATO pentru a evalua si a oferi o noua ghidare strategica Aliantei Nord Atlantice. Pana in 2016 au fost organizate 26 de Summit-uri NATO, fiecare dintre ele constituind un moment important in procesul de luare a deciziilor in cadrul Aliantei. NATO fiind unul din pilonii securitatii europene, proiecteaza stabilitate in interiorul Europei si dincolo de granitele sale. Asadar Summit-urile NATO sunt evenimente semnificative pentru statele membre, tarile partenere si intreaga comunitatea internationala. Deciziile luate in cadrul Summit-urilor introduc noi politici menite sa adapteze Alianta la un nou mediu de securitate, lanseaza initiative majore si deschide noi instrumente de cooperare pentru aliati si parteneri.

Summit-ul NATO din Varsovia
Summit-ul din Varsovia poarta o semnificatie istorica si simbolica deosebita. In 1955, aici era semnat Pactul din Varsovia, o alianta militara impotriva NATO, iar dupa sase secole, orasul este gazda Summit-ului NATO. Acest fapt arata cit de mult s-a schimbat lumea si Alianta Nord Atlantica dupa razboiul rece, fiind capabila sa transforme fosti dusmani in aliati.

“Summit-ul urmeaza sa fie una din cele mai importante reuniuni in istoria Aliantei, pentru ca noi ne confruntam cu schimbari fundamentale in mediul de securitate.”
Jens Stoltenberg, Secretarul General NATO

Summit-ul din Varsovia va fi unul dintre cele mai importante si anticipate reuniuni, deoarece aceasta va semnala tranzitia spre o noua etapa de evolutie. La moment se produce o reevaluare a rolului NATO si in special a celor trei sarcini de baza: aparare colectiva, securitate prin cooperare si de managementul crizelor. Discutiile din cadrul Summit-ului vor fi afectate de sentimentul ca continentul European a neglijat in ultimul deceniu aspectul securitatii. Asadar putem sa ne asteptam la lansarea unor initiative care vor consolida posibilitatile de aparare colectiva si vor spori capabilitatile de descurajare. Pe de alta parte, NATO va continua sa-si dezvolte si instrumentele de putere soft prin imbunatatirea mecanismului de gestionare a crizelor si extinderea parteneriatelor externe, se relateaza intr-un comunicat al Centrului de Informare si Documentare al NATO.

Citeste si:
Metodele eficiente de securitate la care să apelezi pentru casa ta
Metodele eficiente de...

Incepind cu Summit-ul NATO din Tara Galilor in 2014, doua dimensiuni de securitate au reiesit pe prim plan. Prima dimensiune este in “Est” unde Rusia a incalcat dreptul international prin anexarea Crimeei si a destabilizat securitatea regionala in marea Baltica, Europa de est si Marea Neagra. A doua dimensiune este in “Sud” si este legat de amenintarea din parte Statului Islamic si valul de refugiati rezultat din urma conflictelor regionale din Orientul Mijlociu si Africa de Nord. Sarcina principala la Summit-ul din Varsovia este de a balansa aceste doua dimensiuni si a gasi un raspuns comun atit la provocarile din Est cit si din Sud.

“Summit-ul de la Varsovia se contureaza a fi unul din cele mai majore eveniment din ultimul timp. Va trebui sa intensificam cooperarea pentru a face fata provocarilor atit din Est cit si din Sud.”

Alexander Vershbow, Secretar General Adjunct NATO

Citeste si:
Agri Trade Summit 2024, o nouă ediție de succes
Agri Trade Summit 2024, o...

In concluzie, Summit-ul NATO de la Varsovia va fi una dintre cele mai importante reuniuni a Aliantei Nord Atlantice in istoria recenta. Astfel Romania trebuie sa fie foarte atenta la deciziile luate in cadrul Summit-ului pentru a se putea adapta la schimbarile din mediul de securitate European.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.