Numarul persoanelor stramutate din cauza situatiilor de conflict a ajuns la un nou record absolut, dupa ce 65,3 milioane de oameni au fost inregistrati ca migranti, solicitanti de azil sau stramutati intern, doar in ultimul an, a anuntat, luni, Inaltul Comisariat al Natiunilor Unite pentru Refugiati (UNHCR), scrie BBC.

Reprezentantii UNHCR spun ca unul din fiecare 113 locuitori ai planetei si-a pierdut locuinta in anul 2015. Intre timp, statele europene au fost cuprinse de un climat de xenofobie, iar autoritatile incearca sa gestioneze criza migrantilor. De asemenea, criza migrantilor a dus la proliferarea formatiunilor politice de extrema-dreapta si a politicilor anti-imigrationiste.

In raportul anual care marcheaza Ziua Mondiala a Refugiatilor, UNHCR arata ca numarul migrantilor, al solicitantilor de azil si al stramutatilor intern a depasit pentru prima data in istorie limita de 60 de milioane. Peste jumatate din migranti provin din trei state ale lumii: Siria, Afganistan si Somalia.

Insa, in pofida atentiei media asupra crizei migrantilor din statele europene, peste 86% din migrantii, solicitantii de azil si stramutatii intern sunt gazduiti de state in curs de dezvoltare sau sarace. Turcia gazduieste cel mai mare numar de migranti din toate statele lumii, respectiv 2,5 milioane de migranti de origine siriana, irakiana, afgana sau pakistaneza. Pe urmatoarele locuri se situeaza Pakistan si Liban, scrie News.ro.

Peste 1.011.700 de migranti au venit in Europa cu barcile, in ultimul an, in vreme ce alti 35.000 de migranti au ajuns cu alte mijloace.

Cele mai cautate destinatii pentru migranti sunt statele bogate, precum Germania si Suedia.

De asemenea, Germania conduce in clasamentul solicitantilor de azil inregistrati in 2015. Urmatoarele pozitii sunt ocupate de Statele Unite si de Suedia.

Intre timp, refugiatii sirieni de pe teritoriul turc sunt acoperiti de schema temporara de protectie si nu pot solicita azil.

UNHCR avertizeaza ca afluxul de migranti a condus la diviziuni puternice in politica europeana, iar unele state au decis sa renunte temporar la zona Schengen sau sa ridice garduri de sarma ghimpata la frontiere.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.