The Economist a publicat, in editia tiparita, un articol despre lupta anticoruptie din lume, pornind de la accidentul in care si-a pierdut viata patronul Hexi Pharma, Dan Condrea.

Accidentul in care a murit Dan Condrea, patronul Hexi Pharma, o companie cercetata pentru ca ar fi diluat dezinfectantii pe care ulteriori ii vindea spitalelor, a reprezentat pentru multi straini o confirmare ca Romania este o „cleptocratie, dominata de infractiuni si spaga”, scrie The Economist.

„Cazul Hexi Pharma este un exemplu al luptei anticoruptie din Romania. Scandalul a fost dezvaluit de jurnalisti de investigatie si autoritatile statului au reactionat rapid si au inceput anchetele. Sistemul judiciar din Romania a devenit din ce in ce mai independent de cand a intrat in Uniunea Europeana in 2007. Noul procuror general, numit in aprilie de un presedinte care a fost ales pentru ca a sustinut lupta anticoruptie, instrumenteaza cazul Hexi Pharma cu zel.

Laura Codruta Kovesi, sefa neobosita a Directiei Anticoruptie din Romania, spune ca si agentia pe care o conduce investigheaza cazul. Anul trecut a trimis in judecata peste 1.250 de oficiali si a ajutat la inlaturarea premierului de la putere. La summitul anticoruptie din Londra de luna trecuta, Laura Codruta Kovesi a fost tratata ca si cum ar fi un star rock”, a scris The Economist.

The Economist atrage atentia ca oamenii tind sa creada atunci cand vad lupta anticoruptie desfasurandu-se in fata lor ca lucrurile merg din ce in ce mai rau, cand de fapt, incep sa mearga mai bine.

„Este un paradox comun: lumea devine constienta de fenomenul coruptiei atunci cand cineva face ceva in privinta asta. Acest lucru ii face pe oameni sa traga concluzia ca lucrurile merg mai prost, cand de fapt, merg mai bine”, noyteaza publicatia.

Pe langa Romania, in articol mai este analizat fenomenul coruptiei din Brazilia, Guatemala si China. The Economist noteaza ca atunci cand incep reformele si eradicarea coruptiei exista tendinta de a crede ca acele tari sunt dintr-o data deosebit de corupte.

„Tendinta de a vedea tarile ca fiind mai murdare atunci cand incep sa curete din mizerie nu ii va surprinde pe studentii de istorie americana si britanica. Impresia ca ambele tari au fost deosebit de alunecoase la sfarsitul anilor 1800 a fost datorata cresterii reformelor si miscarilor progresive care se concentrau spre a face politica sa fie cinstita. Intrebarea este daca tari precum Romania, Brazilia, Guatemala si China vor putea sa porneasca pe aceasi cale”, a notat The Economist.

Citeste si:
Dosar de corupție în vămi. Polițiști de frontieră, suspecți că au...
Dosar de corupție în vămi....

Mesajul publicatiei de la finalul articolului totusi este unul imbucurator, relateaza DIGI24.

„Intr-o tara ca Romania, care este plina de scandaluri, votantii si investitorii ar trebui sa aplaude nu sa dispere. Cand infractorii ajung pe prima pagina a ziarelor inseamna ca cineva cinstit i-a pus acolo”, a concluzionat The Economist.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.