Presedintele rus, Vlamir Putin, a avertizat Romania si Polonia ca s-ar putea afla in raza de actiune a rachetelor ruse, pe fondul gazduirii elementelor sistemului antiracheta american, considerat o amenintare la adresa Moscovei, relateaza Reuters.

Putin a reiterat avertismentul asupra sistemului antiracheta din Romania, acuzand ca desi Moscova a solicitat in nenumarate randuri ca va lua masuri represive in caz contrar, Washingtonul si aliatii sai au ignorat aceste avertismente.

In cursul acestei luni, sistemul antiracheta de la Deveselu a intrat in functiune, urmand ca si in Polonia sa aiba loc o operatiune militara similara.

"Daca ieri in acele zone din Romania oamenii nu stiau pur si simplu ce inseamna sa fie tinte, atunci azi vor fi fortati sa ia anumite masuri pentru a-si asigura securitatea", a declarat Putin vineri seara la o conferinta de presa in Atena, alaturi de premierul grec Alexis Tsipras.

"Va fi aceeasi situatie si in cazul Poloniei", a avertizat liderul rus.

Putin nu a specificat ce masuri planuieste Rusia sa ia, dar a insistat ca in acest caz nu Rusia va face prima miscare, ci doar va raspunde actiunilor Washingtonului. "Nu vom actiona pana cand vom vedea rachete in zone invecinate cu noi", a mai specificat Putin.

El a respins argumentul potrivit caruia sistemul antiracheta este necesar pentru a contracara orice ofensiva din partea Iranului, spunand ca nu are niciun sens, deoarece a fost incheiat un acord nuclear in aceasta privinta cu Iranul anul trecut.

Rachetele lansate din zonele care vor forma sistemul antiracheta ar putea lovi foarte usor orice oras rus, a mai explicat Putin. "Cum poate sa nu fie asta o amenintare pentru noi?", a acuzat liderul de la Kremlin.

El a invocat frustrarea Rusiei in acest caz, explicand ca ingrijorarile Rusiei cu privire la sistemul antiracheta nu sunt luate in considerare. "Am tot repetat, ca o mantra, ca vom fi fortati sa reactionam... Nimeni nu vrea sa ne auda. Nimeni nu vrea sa poarte negocieri cu noi", a acuzat Putin.

Planul NATO de instalare a unor elemente antibalistice in Romania si Polonia a fost de la inceput o sursa de tensiuni cu Moscova. Rusia considera ca sistemele militare sunt indreptate impotriva sa, desi Alianta Nord-Atlantica a dat asigurari ca sunt vizate capacitatile balistice ale unor tari precum Iranul si Coreea de Nord, scrie MEDIAFAX.

Citeste si:
Sondaj INSCOP: Aproape 40% dintre români sunt de părere că Ucraina...
Sondaj INSCOP: Aproape 40%...

Scutul american antiracheta de la Deveselu a devenit operational pe 12 mai, aflandu-se la 180 de kilometri de Bucuresti, in comuna Deveselu la Baza Militara 99 Deveselu (judetul Olt). El are 24 de interceptoare de tip SM-3 si se activeaza la detectarea unei rachete ostile de catre radarele fixe sau mobile. Capabilitatea tehnica a bazei include un radar puternic, interceptori de rachete si echipament de comunicatii.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.