Operatorii centralei nucleare Gundremmingen din Germania au anuntat saptamana aceasta ca statia a fost infectata cu numerosi virusi de computer, ce au fost depistati in timpul unei inspectii de rutina, informeaza Descopera.

Virusii au fost detectati pe un computer instalat cu un soft de vizualizare a datelor, folosit de mecanismul ce incarca centrala cu combustibil. De asemenea, virusurile au fost gasite in 18 unitati mobile utilizate in centrala, spre exmplu stickuri USB si hard disk-uri externe.

Potrivit Descopera, compania sustine ca nu exista nici un risc pentru public sau personal. Reprezentantii uzinei au declarat ca toate zonele sensibile din instalatie sunt izolate de internet, pentru a ajuta la protejarea impotriva oricarui tip de manipulare malware si ca personalul IT a inlaturat virusii.

Compania spune ca securitatea va fi intensificata dupa incident.

Printre virusurile detectate au fost "W32.Ramnit" si "Conficker" - doi virusi care vizeaza sistemele Microsoft Windows. W32. Ramnit a fost descoperit pentru prima data pe PC-uri in 2010 si se transmite prin unitatile detasabile, concepute pentru a permite atacatorilor sa acceseze de la distanta PC-uri compromise. Conficker este o amenintare mult mai versatila, care se poate propaga prin intermediul retelelor. Potrivit firmei de software de securitate Symantec, acest virus a infectat mai mult de 3 milioane de calculatoare din lume.

In timp ce acesti virusi sunt considerati cu risc relativ redus, iar incidentul de la centrala nucleara Gundremmingen a fost clasificat ca fiind la cel mai mic nivel de pericol, este, totusi, un eveniment deranjant, scrie MEDIAFAX.

Totodata, serveste ca un memento despre cat de usor pot fi blocate infrastructurile critice precum centralele electrice nucleare. Chiar daca in astfel de institutii securitatea are o importanta fundamentala, pare ca nici ei nu pot fi siguri in ce priveste amenintarile tehnologice.

Mikko Hypponen, director de cercetare al companiei Finlanda F-Secure, a declarat ca aceste tipuri de incalcari sunt surprinzator de frecvente, in cazul in care malware-ul general se regaseste in sistemele medii specializate.

Oficiul Federal al Germaniei pentru Securitatea Informatiei a avertizat cu privire la probabilitatea unui astfel de eveniment intr-un raport emis chiar anul trecut.

Citeste si:
Noi bombardamente la Zaporojie. Zeci de persoane au decedat
Noi bombardamente la...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.