Ziua de 3 mai a fost declarata Ziua Mondiala a Libertatii Presei la 23 decembrie 1993 de catre Adunarea Generala a ONU, la o initiativa venita in cadrul Conferintei Generala UNESCO din 1991. UNESCO sarbatoreste in acest an "2016 World Press Freedom Day" la Helsinki (Finlanda), intre 2 si 4 mai.

O recomandare adoptata in cadrul Conferintei Generale UNESCO din 1991, privind promovarea libertatii presei in lume, a reprezentat initiativa declararii zilei de 3 mai Ziua Mondiala a Libertatii Presei. Rezolutia din 1991 a recunoscut ca o presa libera, pluralista si independenta este o componenta esentiala a unei societati democratice.

Data de 3 mai comemoreaza Declaratia de la Windhoek, adoptata la 3 mai 1991, in cadrul Seminarului pentru promovarea unei prese africane independente si pluraliste, organizat de UNESCO si ONU la Windhoek, Namibia. Potrivit unesco.org, celebrarile din acest an a "2016 World Press Freedom Day" evidentiaza legatura dintre libertatea de informare si dezvoltarea durabila. UNESCO sarbatoreste in acest an, Ziua Mondiala a Libertatii Presei la Helsinki (Finlanda), intre 2 si 4 mai.

Tema generala a acestei celebrari este accesul la informatie si a libertatilor fundamentale, cu accent pe libertatea de informare si dezvoltare durabila, protejarea presei de cenzura si de excesul de supraveghere, asigurarea sigurantei, atat online, cat si offline a jurnalistilor, informeaza MEDIAFAX.

Cu ocazia acestei zile, marti, 3 mai, Active Watch a lansat Raportul Freeex - Libertatea Presei in Romania 2015-2016, potrivit caruia politizarea excesiva transforma presa intr-un instrument de propaganda. De asemenea, in aceeasi zi, Federatia Cultura si Mass-Media FAIR-MediaSind "constata ca situatia institutiilor de media s-a deteriorat, fiind degradata si conditia jurnalistului, iar libertatea de exprimare este in pericol din cauza interventiei politicului in acest domeniu vital pentru democratie".

Citeste si:
Conferința națională tineri cu scleroză multiplă 2023
Conferința națională tineri...

In 27 aprilie a fost lansat Raportul Media Pluralism Monitor (MPM) cu rezultatele privind cercetarea de monitorizare a pluralismului in media, realizata in 2015 pentru 19 state europene, printre care si Romania. Conform acestei cercetari, pluralismul presei din Romania, este afectat de cateva categorii care au prezentat un factor de risc ridicat, precum: politizarea controlului asupra canalelor media, standardele si protectia jurnalismului ca profesie , independenta guvernarii si finantarii mass-media publice.

Atat in Romania, cat si in restul Europei, pluralismul presei este in pericol, arata studiul Media Pluralism Monitor 2015. Romania este singura tara cu semnale de alarma la toate nivelurile, inclusiv in ceea ce priveste conditiile de baza pentru o presa functionala, conform cercetarii derulate de Centre for Media Pluralism and Media Freedom (CMPF), European University Institute (EUI) si finantate de Comisia Europeana (actiuni pentru sprijinirea Libertatii si Pluralismului media).

Citeste si:
Orașul Odesa a fost introdus în patrimoniul mondial UNESCO
Orașul Odesa a fost introdus...

Desi, per total, nu prezinta un risc semnificativ, au existat totusi in ultimii ani cazuri de incalcare a libertatii de exprimare, atat on-line cat si offline, in Romania si in alte tari, printre care Lituania, Polonia sau Slovenia, se specifica in Raportul MPM.

Mai ingrijoratoare este situatia privind siguranta fizica si digitala a jurnalistilor in Romania si in alte patru tari (Croatia, Letonia, Lituania si Suedia), unde au avut loc in ultimii ani amenintari frecvente si chiar unele atacuri fizice sau digitale la adresa jurnalistilor.

In fiecare an, "Ziua Mondiala a Libertatii Presei/ World Press Freedom Day" este sarbatorita in toata lumea.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.