Parlamentul bulgar a adoptat, joi, la prima citire, amendamente la Codul Electoral prin care cetatenii care nu-si vor exercita dreptul de vot vor fi sanctionati, in vederea introducerii votului obligatoriu in tara.

Guvernul de centru-dreapta din tara considera ca prin impunerea votului obligatoriu vor fi combatute fraudele electorale si institutiile politice din tara vor avea mai multa legimitate. In mai putin de trei ani, la conducerea tarii s-au aflat cinci guverne. La ultimele alegeri generale din 2014, prezenta la vot a fost cea mai mica din ultimii 25 de ani, de circa 51%, ceea ce a dus la formarea unui parlament partial divizat.

Potrivit amendamentelor adoptate joi, cetatenii care nu vor merge sa voteze vor fi amendati cu aproximativ 50 de leva (25 de euro) sau li se vor suspenda indemnizatiile sociale pentru trei luni. Amendamentele au fost aprobate cu 121 de voturi favorabile si cu 27 impotriva si vor fi supuse unui al doilea vot, la finalul lunii martie. Bulgaria va organiza alegeri prezidentiale in octombrie si alegeri parlamentare in 2018, relateaza reuters, citata de MEDIAFAX.

"Introducerea votului obligatoriu ar trebui sa motiveze oamenii sa mearga la vot si ne-am putea astepta astfel la o prezenta de vot mai mare", a subliniat Daniel Smilov, analist politic la Centrul pentru Strategii Liberale. "Dar ar putea limita sansele partidelor mai mici sa obtina locuri in parlament", a explicat analistul.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.