O serie de constructii, ce dateaza cu cel putin 1600 de ani in urma, au fost descoperite in Ierusalim, de arheologii de la Autoritatea Israelita de Antichitati, care cercetau situl inainte de a incepe constructia noilor locuinte pentru comunitatea evreiasca ortodoxa a orasului.

Arheologii considera ca complexul dateaza de la sfarsitul perioadei romane sau inceputul perioadei bizantine, in jurul anilor 400 d. Hr. Unele caramizi au fost fabricate cu insemnele celei de-a Zecea Legiuni Romane, care a fost dislocata in provincie inca de la cucerirea ei, din anii 70 d.Hr. pana la 300 d.Hr.AD, timp in care a fost numita Iudeea.

"Am gasit o baie comuna unica cu tuburi ceramice speciale. In interiorul conductelor, aerul cald circula pentru a incalzi locul in care oamenii se scaldau - este absolut frumos", a declarat Amit Re'em, arheolog din Ierusalim. Alaturi de constructia romana, arheologii au descoperit dovezile existentei unei alte constructii, mult mai vechi - Casa evreilor de pe sit, construita in perioada celui de-al Doilea Templu - 538 i. Hr - 70 d.Hr, potrivit Descopera, citati de MEDIAFAX.

Presa de struguri se afla in centrul complexului si avea o suprafata de presare pavata cu placi de mozaic alb. Intr-o groapa din centrul presei existau elice care ar fi extras sucul din struguri inainte de a le depozita in cele opt celule de-a lungul peretilor. Aproape de baia romana comuna a fost gasita o groapa, care ar fi fost folosita ca o baie rituala, cunoscuta, in acea perioada, drept Mikye.

"Toate acestea sunt o dovada ca, in urma cu aproape 2000 de ani, romanii au sosit in Ierusalim si dupa ce au distrus orasul in anul 70 d.Hr., soldatii au ocupat aceasta casa. Iar noi gasim dovezi arheologice din acea perioada. Aceasta este magia Ierusalimului - tot se afla in acelasi loc, strat peste strat, a declarat Re'em.
"Inca o data, Ierusalimul demonstreaza ca ori de cate ori va fi gasita o piatra de artefacte antice, aceasta va fi o dovada a trecutului glorios al orasului. Descoperirile arheologice de aici ne ajuta sa conturam imaginea reala, vibranta si dinamica a Ierusalimului, asa cum a fost in cele mai vechi timpuri pana in epoca moderna", a declarat Alex Wiegmann, responsabilul de sapaturi.

Citeste si:
Cum se aprinde Lumina Sfântă la Ierusalim, de Paște? Drumul din...
Cum se aprinde Lumina Sfântă...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.