Americanii folosesc arme informatice in razboiul impotriva gruparii Statul Islamic (SI) in Irak si in Siria, a anuntat secretarul Apararii Ashton Carter, relateaza AFP in pagina electronica.

"Folosim instrumente informatice pentru a slabi capacitatea gruparii Statul Islamic de a opera si comunica pe campul de lupta virtual", a declarat Carter luni, intr-o conferinta de presa la Pentagon.

"Este vorba despre actiuni care sa conduca la pierderea increderii in retelele lor, despre a le supraincarca retelele pentru ca acestea sa nu mai functioneze si despre a face toate aceste lucruri care le intrerup capacitatea de a-si comanda fortele si de a-si controla populatia si economia", a spus Carter.

Comandantul Statului Major Interarme Joseph Dunford, care a participat la aceasta conferinta de presa, a trasat o paralela intre asedierea fizica a SI in fiefuri ca Mosul (Irak) si Rakka (Siria) si asedierea in spatiul cibernetic.

"Incercam - fizic si in acelasi timp virtual - sa izolam gruparea Statul Islamic", a declarat Dunford.

Insa cei doi oficiali au refuzat sa ofere mai multe detalii despre operatiunile cibernetice ale armatei americane. "Nu vrem" ca jihadistii "sa fie capabili sa faca diferenta" intre perturbarile legate de armamentul cibernetic american si perturbarile care nu au legatura cu acestea, a spus generalul Dunford.

Confidentialitatea este cu atat mai importanta cu cat aceste arme cibernetice sunt "noi", "surprinzatoare" si "utilizabile" totodata impotriva altor adversari decat SI, a subliniat la randul sau Carter.

Secretarul american al Apararii nu a precizat care sunt acesti inamici.

Insa oficiali americani din domeniul Apararii au continuat sa avertizeze, in ultimii ani, atat in legatura cu unele capacitati ruse si chineze in domeniul razboiului retelelor informatice, cat si cu cele iraniene sau nord-coreene, scrie MEDIAFAX.

Statele Unite sunt pe cale sa constituie o forta de aproximativ 6.000 de militari specializati in razboiul informatic, plasati pentru moment sub autoritatea amiralului Michael Rogers, directorul Agentiei Nationale americane pentru Securitate (NSA), puternica agentie de informatii insarcinata cu spionajul electronic.

Acest "comandament cibernetic" al armatei americane, din care fac parte 133 de unitati de lupta, este necesar sa fie capabil sa desfasoare atat operatiuni de aparare a retelelor si computerelor americane, cat si sa le atace pe cele ale inamicilor.

Citeste si:
Austria urmează să introducă închisoarea pe viață pentru faptele de...
Austria urmează să introducă...

Pentagonul a fost, pana in prezent, foarte discret in privinta activitatilor acestor comandamente cibernetice, insa administratia preconizeaza sa suplimenteze cu 15% anvelopa destinata razboiului informatic in cadrul bugetului Apararii pentru 2017, la 6,7 miliarde de dolari, reprezentand peste 1% din bugetul total al Apararii americane.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.