Mark Rutte, premierul Olandei, a avertizat, joi, ca UE are la dispozitie 6-8 saptamani pentru a salva sistemul Schengen in contextul in care, odata cu venirea primaverii, fluxul de imigranti se va intensifica, informeaza publicatia Financial Times.

Prezent la Forumul economic mondial de la Davos, Elvetia, premierul olandez a atras atentia asupra intensificarii fluxului de imigranti in Europa odata cu venirea primaverii, ceea ce ar putea duce la o distrugere ireparabila a sistemului Schengen, in contextul in care deja din ce in ce mai multe state europene impun controale la frontiera.

Rutte a adaugat ca, desi s-au inregistrat niste erodari in sistemul de libera-circulatie, zona Schengen poate fi salvata doar daca statele UE convin asupra necesitatii de a inlocui sistemul Dublin deficitar, in baza caruia imigrantii trebuie sa-si depuna solicitarile de azil in primele state UE in care intra, scrie MEDIAFAX.

Din 4 ianuarie, in Suedia au intrat in vigoare controalele de identificare a persoanelor care intra pe teritoriul tarii din Danemarca, ca masura de reducere a numarului de imigranti din tara. Calatorii trebuie sa prezinte un document de identificare foto pentru a fi lasati sa treaca mai departe, in zona de trecere a Podului Oresund, principala poarta de intrare a refugiatilor in tara, care face legatura intre Suedia si aeroportul din Copenhaga, iar companiile de transport care nu respecta aceste reguli risca amenzi de peste 5.000 de euro.

Rutte a argumentat ca o astfel de masura este necesara in conditiile in care 35.000 de persoane au traversat Marea Mediterana pentru a ajunge in Grecia din Turcia in acest an, in comparatie cu doar 1.200 de imigranti inregistrati in ianuarie 2015. El a sugerat ca daca UE nu-si va revizui politica privind gestionarea crizei migratiei, rata curenta a celor sositi pe cale maritima in Europa va creste de patru ori in urmatoarele saptamani pe fondul ameliorarii conditiilor meteo. "Nu putem sa mai facem fata acestor cifre", a avertizat Rutte.

Premierul olandez a solicitat ca UE sa ia masuri urgente in vederea gestionarii acestei crize - printre care implementarea acordului dintre UE si Turcia privind reducerea numarului de imigranti care sosesc in Europa, consolidarea frontierelor exterioare ale blocului economic si implementarea acordului de repartizare a imigrantilor in statele membre. Toate aceste subiecte au fost abordate in ultimele luni, dar nu s-au constatat progrese prea mari.

Citeste si:
Eurodeputații votează azi rezoluția cu privire la aderarea României...
Eurodeputații votează azi...

Tot in cadrul Forumului economic mondial de la Davos, Wolfgang Schauble, ministrul de Finante al Germaniei, a sustinut ca UE trebuie sa initieze un "Plan Marshall" pentru a sustine dezvoltarea economica a tarilor invecinate Europei, scopul fiind acela de a reduce fluxul de imigranti prin crearea unor conditii economice mai bune in Orientul Mijlociu si Africa Subsahariana.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.