Criza migratiei si lupta impotriva terorismului vor domina summitul Uniunii Europene de joi si vineri, de la Bruxelles, desi presedintele Consiliului European, Donald Tusk, va incerca sa mentina cele doua discutii separate, comenteaza BBC News Online.

Numerosi europeni sunt ingrijorati ca teroristii pot intra in UE pretinzand ca sunt imigranti si exploatand libertatea de circulatie oferita de spatiul Schengen. De altfel, cel putin doi dintre autorii atacurilor teroriste de la Paris, din 13 noiembrie, au intrat in Europa printre imigrantii care sosesc zilnic pe insulele elene din apropierea Turciei.

Dar liderii UE vor sa evite sa fie comparati cu nationalistii care argumenteaza ca eliminarea controalelor la frontiere in interiorul UE ii pune pe cetateni in pericol.

Migratia si terorismul sunt de asemenea tratate ca subiecte distincte deoarece, asa cum a subliniat presedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, multi solicitanti de azil fug ei insisi din calea terorismului promovat de gruparea Stat Islamic, talibani sau alte organizatii extremiste.

Dilema cu care se confrunta UE este ca Schengen inlesneste circulatia persoanelor si bunurilor in UE, dar necesita de asemenea o mai buna impartasire a informatiilor, pentru a preveni criminalitatea transfrontaliera.

Aproximativ 1,7 milioane de cetateni UE traverseaza zilnic frontierele in spatiul Schengen pentru a merge la serviciu, potrivit institutului Bruegel. Sondajele de opinie indica de asemenea ca multi europeni pretuiesc Schengen mai mult decat orice schimbare adusa de UE, scrie MEDIAFAX.

Dar unele state, ca Franta, Germania, Austria si Ungaria, au introdus deja controale temporare la frontiere, astfel ca miza acestui summit este ridicata. "Scopul nostru este clar: trebuie sa redobandim controlul asupra frontierelor noastre externe pentru a limita afluxul de imigranti si a conserva Schengen", a precizat Tusk in invitatia la summit.

Juncker a afirmat ca europenii au acum o singura granita si "o responsabilitate comuna de a o proteja".

Salvarea Schengen inseamna sporirea supravegherii tuturor persoanelor care intra sau ies din spatiul de circulatie fara pasaport. Astfel, pe viitor, cetatenii UE, la fel ca cei din afara blocului comunitar, vor trebui sa prezinte pasapoartele la control, pentru a fi comparate cu bazele de date ale politiei. Aceste baze de date trebuie insa imbunatatite.

Citeste si:
Valentin Ștefan, Director General Compania Națională Poșta Română...
Valentin Ștefan, Director...

Peste un milion de imigranti au intrat in UE anul acesta, majoritatea dornici sa ajunga in Germania sau alte state nordice mai prospere, unde isi pot gasi locuri de munca sau au rude.

Razboiul sirian a dus imigratia catre UE la un nivel-record si exista temeri ca actuala campanie internationala impotriva gruparii Stat Islamic si raidurile ruse in sprijinul lui Bashar al-Assad vor determina si mai multi sirieni sa fuga din tara.

In aceste conditii, cei 28 de lideri UE vor examina din nou modalitati de a ajuta Grecia si Turcia sa gestioneze situatia migratiei.

Turcia, care se confrunta cu peste doua milioane de refugiati sirieni, este intr-o pozitie buna de negociere acum, criticii apreciind ca UE risca sa faca compromisuri privind situatia drepturilor omului, din dorinta de a limita fluxul de imigranti.

Comisia Europeana a propus oficial saptamana aceasta crearea unei politii europene antiimigratie, care ar urma sa aiba 1.500 de membri si va putea fi detasata rapid la frontierele externe ale Uniunii Europene, printr-o decizie luata la Bruxelles care va putea fi blocata doar cu o majoritate a statelor membre.

Citeste si:
Agri Trade Summit 2024, o nouă ediție de succes
Agri Trade Summit 2024, o...

Proiectul, care va avea nevoie de aprobarea statelor membre, prevede infiintarea unei noi structuri cu efective terestre si maritime pentru protejarea frontierelor externe, prin inlocuirea actualei Agentii pentru frontiere - Frontex. Aceasta forta ar putea sa intervina chiar si atunci cand tarile-gazda nu sunt de acord, astfel ca unele state membre UE sunt ostile acestui plan.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.