Premierul turc Ahmet Davutoglu a acuzat Rusia de "purificarea etnica" a arabilor sunniti si turkmenilor in nordul Siriei, unde Moscova efectueaza atacuri aeriene de doua luni, relateaza DPA.

Rusii "vor sa expulzeze, vor sa purifice etnic aceasta regiune", a declarat Ahmet Davutoglu pentru presa. Rusia vrea sa-si protejeze bazele, dar si fiefurile Guvernului sirian, a spus el. "Lupta lor nu este impotriva Daesh", a subliniat premierul turc, referindu-se la gruparea Statul Islamic (SI).

Davutoglu a avertizat, de asemenea, ca bombardamentele ruse vor determina pana la trei milioane de sirieni sa fuga din tara, care vor spori povara refugiatilor in Turcia si Europa. "Daca aceste bombardamente continua, nu pot sa va spun cate milioane (de oameni) vor veni in plus in Turcia", a avertizat el.

Peste patru milioane de sirieni si-au parasit tara de cand a inceputul razboiul civil, in 2011, dintre care peste 2,2 milioane s-au refugiat pe teritoriul turc. Sute de mii dintre ei au parasit deja Turcia, recurgand la calatorii pline de pericole, la bordul unor ambarcatiuni, catre Europa, scrie MEDIAFAX.

Uniunea Europeana (UE) si-a intensificat cooperarea cu Turcia, in speranta ca Ankara va opri fluxul de migranti catre blocul european, promitand autoritatilor turce ajutoare in valoare de aproximativ 3,2 miliarde de dolari.

Tensiunile dintre Ankara si Moscova au escaladat incepand din 24 noiembrie, cand Turcia a doborat un avion de razboi rusesc in apropierea frontierei cu Siria. Rusia a lansat atacuri aeriene in Siria la sfarsitul lui septembrie, in sprijinul Guvernului presedintelui sirian Bashar al-Assad, dupa ce trupele acestuia inregistrasera infrangeri importante in lupta impotriva gruparilor rebele.

Cele mai multe atacuri aeriene ruse par sa-i vizeze pe acesti rebeli, dar si grupari islamiste extremiste precum Ahrar al-Sham si Frontul Al-Nusra - filiala siriana a Al-Qaida. Insa unele din atacurile Moscovei au lovit militii turkeme, care intretin legaturi cu Turcia si care lupta alaturi de alti rebeli. Turcia este unul dintre cei mai importanti sustinatori ai unor grupari rebele - in principal sunnite - care lupta impotriva lui al-Assad.

Citeste si:
Cutremure în Turcia și Siria. Bilanțul catastrofei a depășit 34.000...
Cutremure în Turcia și Siria....

Unele dintre fiefurile Guvernului se afla in regiunile de coasta de la Latakia si Tartus, de unde este originara familia al-Assad. Rusia detine o baza navala-cheie in aceasta regiune, singura care-i ofera acces la Mediterana.

Rusia a acuzat Turcia ca permite Statului Islamic sa efectueze o contrabanda cu petrol prin care se finanteaza, acuzatii pe care Ankara le dezminte.

Frontiera dintre Turcia si Siria este "poroasa" de mai multi ani, in sensul ca este folosita adesea de catre militanti pentru a intra si iesi din aceasta tara devastata de razboi. Insa, ultimele luni, armata pare ca a consolidat securitatea frontierei.

Statele Unite, un important aliat al Turciei, au recunoscut ca unele portiuni ale frontierei turce cu Siria controlate de catre SI nu au fost inca "sigilate".

Principalele grupari ale opozitiei si rebelilor sirieni participa in prezent la o reuniune in Arabia Saudita, cu speranta sa ajunga la o pozitie comuna in vederea unor negocieri cu marile puteri cu privire la viitorul tarii.

Citeste si:
Președintele Bashar al-Assad din Siria, reales cu 95.1% din voturi
Președintele Bashar al-Assad...

Conferinta de la Riyadh are loc in urma unor negocieri intre diplomati de rang inalt din 20 de tari la Viena, in octombrie, reuniune la care a participat pentru prima data si Iranul, cel mai apropiat aliat al lui al-Assad. Un punct major de disensiune in negocierile de la Viena a fost soarta lui al-Assad.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.