Americanii cu datorii la fisc de peste 50.000 de dolari vor ramane fara pasapoarte, din 2016, potrivit unui proiect de lege promulgat de presedintele Barack Obama, care stipuleaza ca Departamentul de Stat poate revoca, refuza sau limita pasapoartele datornicilor.

Detaliile administrative sunt putine. Legea poate insemna ca Departamentul de Stat nu va emite un pasaport nou pentru un datornic, nu il va innoi sau chiar l-ar putea revoca, relateaza Forbes.

Departamentul de Stat va actiona, in mod evident, la sesizarea fiscului (IRS). Legea va limita astfel calatoriile in strainatate ale persoanelor care nu si-au platit taxele si impozitele, dar ar putea fi afectate si calatoriile aeriene interne, din cauza unor noi prevederi legate de introducerea unor standarde nationale pentru actele de identitate, care nu au fost adoptate de toate statele federale.

Este vorba despre statele Louisiana, Minnesota, New Hampshire si New York (care beneficiaza de o exceptie). Lista persoanelor afecte de masura va fi realizata de IRS, care va aplica un prag de 50.000 de dolari de taxe federale neachitate, suma care include si penalitatile si dobanzile. Mai mult decat atat, daca o persoana va contesta impozitele datorate, pe cale administrativa sau in justitie, acest fapt nu va influenta decizia de anulare a pasaportului. Masura va fi anulata daca datornicul isi plateste taxele conform unui acord de esalonare. Reglementarea nu este limitata la cazurile penale, in care autoritatile considera ca este vorba de evaziune fiscala.

Libera circulatie este un drept fundamental, atat intre statele federale cat si la nivel international, si nu este clar daca legea va trece daca va fi contestata din punct de vedere constitutional.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.