Ministrii de Interne din statele Uniunii Europene au convenit vineri sa continue planurile in vederea suspendarii spatiului de circulatie fara pasaport Schengen, ceea ce va permite Guvernelor sa introduca controale la frontiere pentru maximum doi ani, relateaza Financial Times in editia online.

In cadrul reuniunii desfasurate la Bruxelles, Germania a fost principalul sustinator al acestei propuneri, in cadrul unei serii de masuri menite sa amelioreze criza refugiatilor, care a dezvaluit o serie de slabiciuni ale zonei Schengen.

Planul de a permite statelor sa impuna controale temporare la frontiere a fost prezentat saptamana aceasta de Luxemburg, care detine presedintia semestriala a Consiliului UE.

Berlinul a determinat mai multe state sa impuna vara aceasta controale temporare la frontiere sau sa-si inchida granitele, pentru a face fata numarului mare de imigranti sositi pe ruta Balcanica pentru a ajunge in nordul Europei.

"Ministrii au convenit ca, daca exista probleme serioase care pun in pericol spatiul, trebuie sa avem un cadru european comun pentru gestionarea frontierelor pentru sase luni si chiar mai mult", a declarat dupa reuniunea de vineri ministrul luxemburghez pentru Migratie, Jean Asselborn. Conform Articolului 26 din regulile spatiului Schengen, statele membre pot introduce controale suplimentare daca exista "deficiente serioase persistente" la frontierele blocului, o conditie despre care oficialii europeni sustin ca se potriveste situatiei actuale din Grecia.

"Am ramas fara raspunsuri usoare? Ne-au mai ramas doar optiunile proaste. Acestea sunt optiuni dureroase si necesita incalcarea unor tabuuri si adoptarea unor masuri pe care in mod instinctiv nu vrem sa le luam. Aceasta este responsabilitatea pe care o au liderii nostri acum", a declarat un oficial UE. Oficialii europeni au discutat posibilitatea de a suspenda Grecia din Schengen, ceea ce ar forta cetatenii greci sa prezinte pasapoartele atunci cand circula in alte parti ale spatiului comun. Guvernul grec a respins saptamana aceasta acuzatiile conform carora nu depune suficiente eforturi pentru a controla fluxul de imigranti, afirmand ca unele state UE nu au furnizat ajutorul promis. In plus, autoritatile de la Atena au adoptat joi trei masuri pentru a face fata crizei migratiei, activand mecanismele UE de Protectie Civila si RABIT si acceptand ajutorul Frontex la frontiera cu Macedonia.

Citeste si:
Klaus Iohannis efectuează o vizită de lucru în Grecia. Subiectele...
Klaus Iohannis efectuează o...

In cadrul reuniunii de vineri, ministrii de Interne au discutat de asemenea despre planul de repartizare a imigrantilor in UE, care prevede impartirea a 160.000 de refugiati din Grecia si Italia in celelalte state membre. Pana in prezent, doar 159 dintre cei 160.000 de solicitanti de azil au fost transferati, dintre care numai 30 din Grecia.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.