Centrul Bruxellesului a fost aproape gol sambata seara din cauza alertei teroriste, care ar putea fi prelungita duminica, in timp ce continua cautarea lui Salah Abdeslam, unul dintre autorii atentatelor de la Paris, care potrivit unor surse ar avea o centura cu explozibili.

Autoritatile belgiene au ridicat sambata la nivelul maxim alerta terorista in Regiunea Bruxelles, evocand o "amenintare serioasa si iminenta care necesita adoptarea unor masuri de securitate, precum si recomandari specifice pentru populatie". Organizatia de coordonare pentru analiza amenintarii (OCAM), aflata in subordinea Ministerului belgian de Interne, a facut apel la locuitorii capitalei belgiene sa evite locurile aglomerate, precum "concertele, marile evenimente, garile si aeroporturile, transporturile in comun" si centrele comerciale foarte frecventate. OCAM a cerut de asemenea populatiei din Bruxelles sa faciliteze controalele de securitate.

Premierul belgian, Charles Michel, a declarat sambata, la finalul unei reuniuni a Consiliului national de securitate, ca alerta terorista a fost ridicata la nivelul maxim "in urma unor informatii privind riscul unui atentat similar celor de la Paris", "comis in mai multe locuri, de mai multi indivizi cu arme si explozibili". Prin urmare, metroul din Bruxelles a fost inchis cel putin pana duminica dupa-amiaza, cand OCAM va reevalua amenintarea. O noua reuniune a Consiliului de securitate este prevazuta duminica.

Ambasada Statelor Unite i-a sfatuit pe cetatenii americani din Belgia sa ramana in case, iar Comandamentul european al SUA a restrictionat accesul personalului militar si contractual in oras pentru 72 de ore. Sambata seara, centrul Bruxellesului a fost aproape gol, restaurantele si barurile fiind inchise devreme pe fondul temerilor privind atacuri similare celor de la Paris, din 13 noiembrie, soldate cu 130 de morti. Autoritatile continuau sa il caute pe Salah Abdeslam, unul dintre autorii atentatelor de la Paris, banuit ca a plecat in Belgia a doua zi, cu ajutorul a doi barbati, Hamza Attou si Mohammed Amri, arestati la 14 noiembrie in localitatea Molenbeek, din Regiunea Bruxelles, si inculpati. Potrivit unor surse, Salah Abdeslam s-ar afla in Regiunea Bruxelles si ar incerca sa fuga in Siria. Abdeslam ar avea o geaca larga, sub care ar ascunde o centura cu explozibili, fiind pregatit sa comita un atac sinucigas, i-a spus avocatei sale unul dintre barbatii care l-au ajutat sa vina in Belgia.

Citeste si:
Zelenski a cerut SUA să admită că Rusia finanțează terorismul
Zelenski a cerut SUA să...

Avocata Carine Couquelet a declarat la televiziunea belgiana ca aceasta informatie ridica semne de intrebare, inclusiv posibilitatea ca Salah Abdeslam sa fi ezitat sa-si detoneze centura exploziva la Paris, asa cum a facut fratele sau Brahim.

Prieteni ai lui Abdeslam au declarat pentru ABC News ca au vorbit cu el pe Skype si le-a spus ca se ascunde la Bruxelles si incearca cu disperare sa ajunga in Siria.

Acestia au precizat ca suspectul este prins la mijloc, intre autoritatile europene care il cauta si membrii gruparii Stat Islamic, care il "urmaresc", nemultumiti ca nu si-a detonat centura cu explozibili.

Potrivit presei belgiene, politia din Bruxelles a fost in alerta joi seara, in urma unor informatii obtinute de serviciile secrete conform carora Salah Abdeslam ar fi fost vazut la Anderlecht, o localitate din Regiunea Capitalei Bruxelles.

Citeste si:
Val de aer polar peste toată România. Alertă de furtuni și ploi:...
Val de aer polar peste toată...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.