Comisia Europeana a lansat joi o procedura de infringement impotriva Ungariei pentru nerespectarea reglementarilor UE referitoare la achizitiile publice, in proiectul de modernizare a centralei nucleare de la Paks, relateaza Portfolio.hu.

Informatii privind decizia Comisiei Europene au aparut in presa inca de saptamana trecuta. "Guvernul ungar a atribuit direct contractul pentru constructia a doua noi reactoare nucleare si pentru modernizarea altor doua existente la centrala nucleara Paks II, fara procedura transparenta", se arata intr-un comunicat al CE.

Comisia considera ca atribuirea directa a proiectului Paks II nu respecta legislatia UE referitoare la achizitiile publice, care consolideaza principiile de baza ale Tratatului de Functionare a UE, referitoare la transparenta, nediscriminare si tratament egal.

CE a solicitat Ungariei informatii, prin intermediul unei scrisori oficiale, care reprezinta prima etapa a procedurii de infringement, scrie MEDIAFAX.

Executivul UE a precizat ca a facut deja schimburi de informatii cu autoritatile din Ungaria si analizeaza termenii contractului, dar ca exista ingrijorari legate de compatibilitatea proiectului cu regulile UE privind achizitiile publice.

Autoritatile ungare au la dispozitie doua luni pentru a raspunde intrebarilor Comisiei Europene.

Ungaria intentioneaza ca lucrarile de constructie a celor doua noi reactoare ale centralei Paks II, care asigura circa 40% din necesarul de electricitate al tarii, sa inceapa in 2018, a declarat marti, pentru Reuters, oficialul guvernamental ungar Attila Aszodi.

Cea mai mare parte a costului proiectului va fi finantata cu un imprumut in valoare de 10 milairde de euro furnizat de Rusia, tara care asigura si o mare parte din necesarul de gaze.

Proiectul de constructie a doua noi reactoare cu o capacitate de 1.200 de megawati fiecare, la centrala Paks, atribuit grupului rus Rosatom, a provocat ingrijorare ca Ungaria, membra a UE si a NATO, revine pe orbita Rusiei. "Constructia va incepe in 2018, iar primul reactor ar putea intra in functiune la sfarsitul lui 2023 sau la inceputul lui 2024. Anticipam ca functionarea comerciala a reactoarelor va incepe in 2025-2026.

Citeste si:
Victorie pentru premierul Viktor Orban. UE va debloca o finanţare...
Victorie pentru premierul...

Ungaria a incheiat trei acorduri cu Rusia, privind construirea, managementul si aprovizionarrea celor doua noi reactoare de la Paks. Cel de-al treilea a necesitat aprobarea directa a CE, care a fost obtinuta in luna aprilie.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.