Uniunea Europeana le-a propus statelor africane, la summitul de la Valletta, o serie de ajutoare, un acces mai usor la vize si reducerea unor costuri pentru migrantii care trimit bani acasa, cerandu-le in schimb ajutor in stoparea migratiei, inclusiv sa primeasca inapoi "imigrantii ilegali".

Un plan de actiune de 17 pagini, care urmeaza sa fie adoptat joi de catre liderii UE si africani la summitul din Malta, enunta zeci de initiative - unele mai vechi, altele noi - in vederea a ceea ce liderii considera ca este necesar sa reprezinte un parteneriat in lupta impotriva saraciei si insecuritatii - care-i imping pe africani spre nordul continentului -, si care sa ofere asigurari ca migratia este un fenomen sigur si benefic tuturor celor implicati, relateaza Reuters, care precizeaza ca a avut acces la acest document.

Planul a fost finalizat miercuri, in urma unor negocieri intre oficiali UE si africani, potrivit unor oficiali UE.

Alaturi de un angajament de a incheia o serie de acorduri intre state UE si tari africane in vederea extinderii si accelerarii repatrierii in tarile de origine a "imigrantilor ilegali" africani din Europa, guvernele UE vor oferi tarilor africane care coopereaza un acces mai usor la vize pentru cetatenii acestora care calatoresc in Europa, inclusiv cu scopul de a munci.

Numarul studentilor si profesorilor universitari africani care iau parte la un program de schimb in domeniul educatiei cu UE urmeaza sa fie dublat anul viitor, fata de nivelul din 2014, scrie MEDIAFAX.

Planul abordeaza de asemenea ingrijorari africane cu privire la faptul ca lupta impotriva migratiei ilegale poate afecta sumele de bani trimise familiilor, acasa, de catre migranti africani care muncesc in UE. ONU estimeaza ca aceste sume de bani pot oferi economiei africane sume de doua ori mai mari decat ajutoarele oficiale.

Recunoscand plangeri potrivit carora africanii platesc taxe prea mari pentru a trimite bani acasa - 10% sau mai mult in unele cazuri - guvernele se angajeaza prin acest plan sa reduca aceste costuri sub 3% pana in 2030 si incurajeaza o reducere substantiala a costurilor acestor transferuri in urmatorii cinci ani.

Citeste si:
Macron acuză Rusia de propaganda anti-franceză în Africa. „Sunt...
Macron acuză Rusia de...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.