David Cameron a promis o abordare cu "mintea, nu cu inima", intr-un discurs pe care l-a sustinut marti, subliniind totodata ca "angajamentul" fata de UE este cea mai buna cale de protejare si promovare a economiei si securitatii nationale britanice, relateaza Financial Times in editia online.

Premierul britanic a profitat de prezenta sa la Chatham House pentru a expune principalele patru exigente pe care le va prezenta partenerilor eurpeni in urmatoarele luni, inclusiv reforme in domeniul prestatiilor sociale si unele garantii pentru membrii UE din afara zonei euro.

"Nu ma indoiesc ca pentru Marea Britanie problema europeana nu este doar o problema de securitate economica, ci si de securitate nationala - nu doar o problema de locuri de munca si comert, ci si de siguranta si securitate a natiunii noastre", a spus el.

"Ca putem avea succes in afara Uniunii Europene nu incape discutie. Intrebarea este daca am avea mai mult succes inauntru decat afara", a declarat premierul.

Cameron a spus ca nu exclude sa sustina o iesire a Marii Britanii din UE (Brexit), avand in vedere ca exista riscuri reale la adresa suveranitatii tarii prin ramanerea in Uniune. El a insistat ca daca exigenetele sale se vor izbi de niste "urechi surde", atunci isi va regandi sustinerea fata de ramanerea in Uniune. Insa acest lucru nu se va intampla, a apreciat el.

Legand in mod explicit calitatea de membra UE a Marii Britanii de securitatea nationala britanica, David Cameron pare sa-si reitereze agumentele ca tara sa ramana in cadrul blocului european, in cazul in care renegocierea sa va avea succes, comenteaza FT. El a legat pentru prima data calitatea de membra UE a tarii de "securitatea nationala", apreciind ca probleme precum criza din Ucraina si ascensiunea gruparii Statul Islamic (SI) au fost mai bine abordate in cadrul Europei.

Premierul britanic a subliniat de asemenea avantajele economice ale apartenentei la bloc. Calitatea de membra a Uniunii a oferit Marii Britanii acces la acorduri de liber schimb cu alte 50 de tari. Calea spre iesirea din UE nu conduce spre un "taram de lapte si miere", a spus Cameron.

El a apreciat ca poate ajunge la un acord "decent", o faza in care va lupta pentru ramanerea in UE. "Voi face campanie pentru ramanerea Marii Britanii intr-o Uniune Europeana reformata - voi milita pentru asta din tot sufletul, deoarece acest lucru va fi fara ambiguitate in interesul nostru national", a declarat premierul.

Citeste si:
Care era, de fapt, planul lui Daniel Balaciu. Dana Roba a povestit...
Care era, de fapt, planul lui...

In urma unei campanii diplomatice europene frenetice de o luna, lista sa de cereri nu mai constituie o "misiune imposibila", a insistat Cameron, in contextul in care vizeaza un acord cu celelalte 27 de state membre in urmatoarele saptamani, scrie MEDIAFAX.

In paralel cu acest discurs, Cameron i-a trimis presedintelui UE Donald Tusk mult-asteptata scrisoare prin care anunta cele patru obiective ale planului britanic de reformare a Uniunii Europene. Aceasta lista cu dorintele lui Cameron este "familiara", dar nu a fost niciodata, anterior, asezata in scris, comenteaza FT.

Primul obiectiv este "protejarea pietei unice pentru Marea Britanie si alte tari din afara zonei euro", o politica ce va necesita o modificare a Tratului Uniunii, dar care este sustinuta de catre Germania, Franta si Italia.

Citeste si:
David Cameron s-ar putea intoarce pe scena internationala
David Cameron s-ar putea...

Al doilea consta in "inscrierea competitivitatii in ADN-ul intregii Uniuni Europene" - un concept care daca abia este controversat la Bruxelles, cel putin in teorie - prin reducerea, intre altele, a poverii totale pe care o poarta afacerile.

O a treia sectiune vizeaza modificarea tratatului UE in vederea excluderii Marii Britanii de la ideea unei "uniuni tot mai stranse" si consolidarii rolului parlamentelor nationale in cadrului procesului legislativ european. Niciunul dintre aceste lucruri nu este susceptibil sa provoace un refuz categoric, noteaza FT.

Cameron recunoaste insa ca cea de a patra cerere - restrictionarea accesului muncitorilor migranti la prestatii sociale - este cea mai dificila, in contextul opozitiei politice a Poloniei si altor state UE din Europa de Est.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.