Miscarea de contestare ia amploare in Romania, in pofida demisiei premierului Victor Ponta, transformandu-se intr-o "revolta rece impotriva coruptiei", scrie presa internationala.

"Revolta rece a romanilor impotriva coruptiei", titreaza postul de televiziune Euronews, care mentioneaza premizele unei revolutii, poate o "toamna romana". Pentru prima data, romanii s-au decis sa mearga pana la capat, astfel ca miscarea de contestare ia amploare, iar efectul retelelor de socializare este unul amplificator.

Victor Ponta a devenit cel mai tanar premier al Romaniei in 2012, generand sperante ca tara nu va mai fi considerata una dintre cele mai corupte din Uniunea Europeana, relateaza Euronews, care adauga ca oamenii au fost rapid dezamagiti, scrie MEDIAFAX.

Cel putin 30.000 de persoane au continuat sa protesteze la Bucuresti, in pofida demisiei premierului Victor Ponta, cerand alegeri anticipate si reforme politice, noteaza la randul sau postul de televiziune britanic BBC.

Ponta, care a fost trimis in judecata pentru acuzatii de coruptie, si-a exprimat speranta ca demisia Guvernului sau va "satisface oamenii care au iesit in strada". Insa miercuri seara, protestatarii au iesit din nou in Piata Universitatii, dar si in alte orase din tara, precum Cluj, Timisoara si Constanta.

Numarul protestatarilor a fost chiar mai mare miercuri decat cu o zi in urma, in pofida faptului ca Guvernul Ponta si-a dat demisia, mentioneaza de asemenea postul german Deutsche Welle.

Zeci de mii de protestatari romani, furiosi din cauza coruptiei, au cerut alegeri anticipate, punand presiune pe partidele care incearca sa formeze un nou Guvern dupa demisia lui Ponta, scrie agentia Bloomberg. Demisia lui Ponta, el insusi inculpat pentru coruptie, nu a pus capat demonstratiilor in masa, iar protestatarii, incurajati de succesele lor, au revenit in strada cu cerinte mai mari.

Citeste si:
Dosar de corupție în vămi. Polițiști de frontieră, suspecți că au...
Dosar de corupție în vămi....

Romania se afla pe ultimul loc intre statele UE in Indexul Perceptiei Coruptiei intocmit de Transparency International in 2014, alaturi de Bulgaria, Grecia si Italia, mai scrie Bloomberg.

Partidul National Liberal, principala formatiune de opozitie, sustine ideea organizarii de alegeri anticipate, insa Partidul Social Democrat nu este de acord, afirmand ca actuala coalitie este o structura politica stabila, relateaza la randul sau agentia chineza de presa China Noua.

Demisia premierului nu calmeaza manifestantii, titreaza publicatia franceza 20minutes, mentionand ca protestatarii, traumatizati de incendiul de la Club Colectiv si satui de o serie de scandaluri, cer o "schimbare profunda" a clasei politice.

Raspunsul autoritatilor la incendiul de vineri noapte, soldat cu cel putin 32 de morti, a fost doar ultima dintr-o serie de nemultumiri la adresa Guvernului Ponta, comenteaza publicatia bulgara Sofia Globe, care aminteste ca anul trecut, pe vremea aceasta, Ponta era considerat favorit in alegerile prezidentiale, in conditiile in care opozitia era fragmentata, iar el era sustinut de masinaria social-democrata bine unsa.

Citeste si:
Presa internationala, dupa primul tur al alegerilor prezidentiale...
Presa internationala, dupa...

El supravietuise deja furiei generate de acuzatiile ca si-a plagiat teza de doctorat si pierderii principalului partener din coalitia de guvernare, in timp ce anchetele de coruptie au redus numarul potentialilor rivali din propriul partid. In final, Ponta a pierdut alegerile prezidentiale in fata liberalului Klaus Iohannis, pe fondul protestelor legate de modul in care a fost organizat scrutinul.

Dupa demisia sa, Ponta l-a propus premier interimar pe ministrul Apararii Mircea Dusa, noteaza postul de radio francez RFI, mentionand insa ca presedintele Klaus Iohannis este cel care va lua aceasta decizie. Ulterior, seful statului va avea consultari cu partidele politice pentru a cauta o iesire din aceasta criza, desi o solutie politica durabila va fi greu de gasit.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.