Exercitiile militare de razboi din 1983 desfasurate de NATO ar fi putut declansa o confruntare nucleara, neintentionata,cu Uniunea Sovietica, potrivit unui document declasificat, care avertizeaza asupra relatiilor tensionate actuale dintre Rusia si Occident, informeaza site-ul agentiei de presa AFP.

Potrivit documentului declasificat citat de AFP, riscul de razboi nuclear face referire la un moment din timpul Razboiului Rece, cand Uniunea Sovietica manifesta ingrijorare fata de un posibil atac nuclear din partea SUA si a aliatilor NATO, insa oficialii americani au subestimat gravitatea situatiei.

Documentul atrage atentia asupra relatiilor tensionate dintre Rusia si Occident, printre care se inscrie si campania militara desfasurata de Rusia in Siria, in vederea sustinerii regimului presedintelui sirian Bashar al-Assad. "Evenimentele evolueaza atat de repede incat nu ar fi intelept sa presupunem ca liderii sovietici nu vor actiona in viitor, fie din cauza unor neintelegeri, fie din rea-intentie, ceea ce ar pune in pericol pacea din lume", avertizeaza autorii raportului.

In acea perioada a Razboiului Rece, in noiembrie 1983, NATO a desfasurat, timp de 10 zile, un exercitiu militar intitulat "Able Archer" la care au participat forte NATO din toata Europa Occidentala. Potrivit unei operatiuni top-secrete defasurate in 1990 si care a fost declasificata in aceasta luna, Kremlinul a reactionat fata de respectivul exercitiu militar al NATO cu o serie de masuri militare si de securitate "anormale".

A plasat forte aeriene sovietice in Germania si Polonia sub un nivel ridicat de alerta si a introdus masuri suplimentare de control aerian. Dar agentiile de spionaj si securitate americane nu au luat in serios masurile introduse de Uniunea Sovietica, evident preocupata de riscul unui posibil atac nuclear din partea fortelor NATO, dupa cum au descoperit ulterior istoricii. Oficialii occidentali au clasificat masurile luate de URSS drept eforturi de propaganda, scrie MEDIAFAX.

"In 1983, e posibil sa fi determinat, in mod neintentionat, ca relatiile noastre cu Uniunea Sovietica sa devina foarte tensionate", se arata intr-un raport al Comisiei Prezidentiale de informatii externe (PIAB) din SUA.

In acel moment, relatiile dintre NATO si natiunile sovietice aliate prin Pactul de la Varsovia erau deja tensionate, in conditiile in care NATO trimitea rachete nucleare in Germania de Vest. In plus, cu doua luni inainte de exercitiul militar din noiembrie 1983, fortele sovietice doborasera un avion sud-corean cu pasageri, pe motiv ca ar fi desfasurat o operatiune de spionaj. In martie 1983, Ronald Reagan, presedintele SUA la acea vreme, a numit Uniunea Sovietica "un imperiu diabolic", dar conducerea din Moscova l-a acuzat de "nebunie", "extremism" si "criminalitate".

Citeste si:
Raportul „Educația privind schimbările climatice și mediul în școli...
Raportul „Educația privind...

Printre recomandarile prezentate in raport, autorii indeamna SUA sa isi revizuiasca modul de desfasurare a exercitiilor militare si a eforturilor de securitate si spionaj pentru a se asigura ca acestea "sunt efectuate in concordanta cu indicatori si avertismente pentru razboi".

Dupa mai bine de doua decade de la prabusirea Uniunii Sovietice, relatiile dintre Rusia si Occident sunt din nou tensionate, dupa ce Moscova a anexat Peninsula Crimeea si a inceput o campanie militara in Siria in sprijinul regimului presedintelui sirian Bashar al-Assad la sfarsitul lunii septembrie.

Documentul a fost declasificat in urma unei solicitari din partea Arhivei Nationale de Securitate din SUA.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.