Rusia intentioneaza sa dezgroape ramasitele pamantesti ale tarului Alexandru al III-lea, la cererea Bisericii ortodoxe, intr-o noua tentativa macabra de autentificare a scheletului fiului sau, ultimul tar rus, care a fost asasinat alaturi de cei cinci copii ai lui, informeaza Reuters.

Noua ancheta va incerca sa stabileasca daca doua schelete apartin intr-adevar lui Aleksei si Mariei, doi dintre cei cinci copii ai tarului Nicolae al II-lea, pentru ca ele sa poata fi inhumate in Catedrala Sankt Petersburg. Ramasitele lor au fost gasite in 2007, la o anumita distanta de celelalte cinci schelete apartinand membrilor familiei imperiale ruse, descoperite mai devreme.

Biserica ortodoxa doreste, de asemenea, dovezi suplimentare care sa ateste ca ramasitele lui Nicolae al II-lea, a carui familie (dinastia Romanovilor) a condus Rusia peste 300 de ani, au apartinut intr-adevar ultimului tar rus.

Toti cei sapte Romanovi, inclusiv sotia tarului Nicolae al II-lea, Alexandra, au fost asasinati de bolsevici in 1918, alaturi de slujitorii lor, in orasul Ekaterinburg. Trupurile lor au fost aruncate mai intai intr-o galerie de mina, apoi arse si acoperite cu acid, inainte de a fi ingropate intr-un alt loc, dupa ce bolsevicii au crezut ca au fost vazuti de localnici in timp ce inhumau prima data cadavrele Romanovilor, scrie MEDIAFAX.

Anchetatorii rusi care au realizat o serie de teste ADN spun ca sunt convinsi ca ramasitele pamantesti ale celor doi copii sunt autentice. Insa Biserica ortodoxa, care a devenit tot mai influenta in timpul regimului presedintelui Vladimir Putin, a solicitat o serie de dovezi suplimentare.

"Comitetul de Investigatie al Federatiei Ruse, impreuna cu reprezentanti ai Bisericii ortodoxe ruse, intentioneaza sa dezgroape ramasitele pamantesti ale tarului Alexandru al III-lea, care a fost inmormantat in 1894 in Catedrala Petru si Pavel", au anuntat anchetatorii rusi intr-o scrisoare expediata directorilor acestui muzeu-catedrala.

In acea scrisoare, datata din 19 octombrie, anchetatorii spun ca au luat aceasta decizie dupa ce patriarhul Chiril I al Moscovei, conducatorul Bisericii ortodoxe ruse, a cerut premierului Dmitri Medvedev sa se asigure ca autoritatile vor efectua o serie de teste suplimentare pentru identificarea fara niciun dubiu a ramasitelor pamantesti ale tarului Nicolae al II-lea.

Citeste si:
Uciderea unei actrițe, mister rezolvat după 8 ani. Detalii care îl...
Uciderea unei actrițe, mister...

Guvernul rus a avansat in acest an ideea inhumarii scheletelor tareviciului Aleksei si marii ducese Maria la Sankt Petersburg, alaturi de ramasitelor pamantesti ale celor trei surori ale lor, al tatalui si al mamei lor. Acest plan a fost suspendat insa dupa obiectiile formulate de Biserica ortodoxa rusa.

Vladimir Soloviov, coordonatorul anchetei, a declarat luni pentru agentia de presa Interfax ca exhumarea tarului Alexandru al III-lea, tatal lui Nicolae al II-lea, va avea loc cel mai devreme la jumatatea lunii noiembrie.

In septembrie, anchetatorii rusi au anuntat ca au exhumat scheletul tarului Nicolae al II-lea si cel al sotiei sale Alexandra, in cadrul aceleiasi anchete.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.