Guvernul japonez a recunoscut pentru prima data ca leucemia de care sufera un fost muncitor de la centrala nucleara avariata de la Fukushima a fost cauzata de radiatii, a anuntat marti Ministerul nipon al Sanatatii.

In pofida faptului ca si alti fosti muncitori de la Centrala Nucleara Fukushima Daiichi (nord-est) - devastata de un tsunami care a urmat unui cutremur extrem de puternic pe 11 martie 2011- s-au imbolnavit de cancer, este pentru prima data cand expunerea la radiatiile din instalatie este in mod oficial desemnata drept cauza in declansarea bolii, potrivit agentiei franceze, citate pe site-ul postului TF1.

Alte trei cazuri in examinare

"Acest caz indeplineste conditiile" pentru a fi recunoscut, afirma Ministerul Sanatatii.

Fostul muncitor, in varsta de aproximativ 30 de ani in perioada in care a lucrat - din octombrie 2012 si pana in decembrie 2013 - la centrala Fukushima Daiichi. El a petrecut, de asemenea, mai multe luni, anterior, intr-o alta instalatie nucleara.

In afara acestui prim caz recunoscut, alte trei cazuri sunt in curs de examinare, a precizat ministerul, care a respins, anterior, mai multe alte dosare inaintate de catre fosti muncitori.

Trei dintre cele sase reactoare ale centralei Fukushima Daiichi au intrat in fisiune la cateva ore dupa ce tsunamiul a devastat coasta de nord-est a arhipelagului, in urma cu patru ani si jumatate.

Explozii de hidrogen au avut loc, atunci, care au distrus cladiri din incinta instalatiei, iar cantitati foarte importante de elemente radioactive au fost emise in atmosfera.

Cateva mii de persoane expuse

Mii de muncitori s-au perindat zilnic la locul catastrofei, de atunci, pentru a prelua controlul asupra instalatiilor, pentru a aplica mijloace de urgenta, a stropi si raci reactoarele, a retrage deseuri contaminate, a incerca sa gestioneze sutele de mii de tone de apa radioactiva si pentru a pregati dezmembrarea centralei. Limita anuala de expunere a muncitorilor a fost crescuta punctual in toiul crizei, dupa care a fost coborata la un nivel "mai obisnuit" pentru muncitorii din sector.

Niciun deces oficial legat de radiatii

Citeste si:
Prințul Harry și Meghan Markle după ce au aflat că prințesa de...
Prințul Harry și Meghan...

In mod oficial, nimeni nu a decedat din cauza expunerii la radiatii in urma catastrofei de la Fukushima Daiichi, considerate cel mai grav accident atomic de la cel de la Cernobil, in Ucraina, in 1986.

Nici macar moartea din cauza unui cancer de care suferea Masao Yoshida, directorul centralei la momentul accidentului, nu este legata, in mod oficial, de radiatiile la care a fost expus in momentul respectiv. Yoshida, care a decedat in iulie 2013, era prezent la Fukushima Daiichi in momentul dramei si a muncit din greu, in instalatie, in urmatoarele sase luni.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.