Procuratura Generala din R.Moldova s-a autosesizat si a inceput urmarirea penala in cazul difuzarii inregistrarii convorbirilor dintre Ilan Shor si Vlad Filat, dar si a afirmatiilor lui Renato Usatii despre interceptarea convorbirilor unor demnitari si politicieni, informeaza site-ul Unimedia.info.

Urmarirea penala va fi efectuata de Sectia exercitare a urmaririi penale in cauze de criminalitate organizata si exceptionale din cadrul Procuraturii Generale (PG), sub aspectul comiterii infractiunii de violare a dreptului la secretul corespondentei, informeaza un comunicat al PG.

In cadrul investigatiilor si actiunilor de urmarire penala urmeaza a fi stabilite circumstantele colectarii, detinerii si difuzarii convorbirilor respective, precum si alte eventuale fapte infractionale cu referire la circumstantele descrise.

Liderul prorus al Partidului Nostru din Republica Moldova, Renato Usatii, a publicat pe Internet inregistrari ale convorbirilor telefonice dintre fostul premier Vlad Filat, arestat pentru coruptie, si omul de afaceri Ilan Shor, precizand ca a interceptat discutiile pentru a arata ca acestia sunt complici.

Renato Usatii, care este primarul orasului Balti, a mai declarat, intr-o emisiune la postul moldovean de televiziune Realitatea TV, ca are inregistrari si cu discutiile liderului liberal Mihai Ghimpu, ale premierului Valeriu Strelet, ale fostului premier Iurie Leanca si ale oligarhului Vlad Plahotniuc, pe care, de asemenea, le va face publice.

Potrivit lui Usatii, aceste convorbiri telefonice nu au fost interceptate de Serviciul moldovean de Securitate (SIS), ci de o aplicatie-spion pentru telefoane mobile. "Pe telefon vine un mesaj in care apare o aplicatie si cere sa fie instalata. Odata instalata, aceasta aplicatie poate citi toata informatia din telefon", a explicat el.

"Am demonstrat pe parcursul anului trecut ca Usatii este un virus care intra acolo unde ii trebuie. Am declarat anul trecut ca Filat o sa fie supravegheat si va ajunge la puscarie. Si am fost nevoit sa-mi indeplinesc promisiunea in fata cetatenilor si am fost nevoit chiar si pentru securitatea mea. Am facut acest lucru pentru a demonstra ca Shor si Filat sunt complici", a declarat Usatii in cadrul emisiunii "Pahomi".

Politicianul a mai dezvaluit ca Filat ar fi incercat sa-l convinga pe Shor, in prezent primar al orasului Orhei, sa-si asume toata vina pentru furtul banilor din sistemul bancar al Republicii Moldova si sa paraseasca tara, fugind in Israel. Ulterior, Vlad Filat ar fi fost ales in functia de presedinte al tarii, iar dupa cateva luni de mandat l-ar fi chemat pe Shor inapoi in R.Moldova.

Citeste si:
Raed Arafat: „Ultimele şase luni din viaţa mea au fost un coşmar”
Raed Arafat: „Ultimele şase...

Vlad Filat, acuzat de frauda bancara si luare de mita, a fost retinut joi seara, in baza unui mandat emis de Centrul National moldovean Anticoruptie (CNA), la scurt timp dupa ce Parlamentul de la Chisinau a decis suspendarea imunitatii sale juridice. El a fost arestat preventiv pentru 30 de zile duminica si risca pana la 15 ani de inchisoare pentru coruptie si fraude in sistemul bancar.

Procurorul general al Republicii Moldova, Corneliu Gurin, a cerut suspendarea imunitatii fostului premier argumentand ca Vlad Filat trebuie anchetat pentru presupusa implicare directa in fraudele de la Banca de Economii (BEM), scrie MEDIAFAX.

In alt dosar, liderul PLDM este acuzat ca, in perioada in care a indeplinit functia de premier, ar fi primit 60 de milioane de dolari de la directorul companiei Dufremol, Ilan Shor. Potrivit sesizarii, exercitand functia de premier, Filat ar fi primit bunuri de la Ilan Shor pentru a inceta controalele la Dufremol, pentru a-l numi consul onorific in Rusia si pentru a acorda dreptul de comercializare a produselor petroliere.

Citeste si:
Fostul premier moldovean Vlad Filat, condamnat la 9 ani de inchisoare
Fostul premier moldovean Vlad...

De asemenea, Vlad Filat ar fi pretins bunuri si bani in valoare de peste 190 de milioane de dolari de la Ilan Shor, pentru a determina functionari guvernamentali sa ia decizii necesare asigurarii emiterii suplimentare de actiuni la BEM, fara participarea statului, fapt ce a generat diminuarea participatiei statului pana la 33,3% si preluarea controlului asupra BEM de catre Ilan Shor.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.