Presa internationala comenteaza informatiile privind retinerea fostului premier moldovean Vlad Filat, acuzat de implicare intr-un scandal de coruptie denumit "frauda secolului", care a generat proteste de amploare, apreciind ca risca sa destabilizeze coalitia proeuropeana de guvernamant.

Agentia de presa Reuters scrie ca fostul premier moldovean Vlad Filat a fost retinut in Parlament pentru furtul a aproximativ un miliard de dolari din sistemul bancar, o infractiune care a determinat mii de persoane sa campeze pe strazile Chisinaului, in semn de protest. Dupa ce Parlamentul i-a ridicat imunitatea, Filat a fost escortat de mascati din cadrul Centrului National Anticoruptie (CNA), in conditiile in care protestatarii antiguvernamentali au blocat iesirile Legislativului pentru a-l impiedica sa fuga.

Politicianul prorus Renato Usatii a promis ca ii va cumpara un autoturism Mercedes politistului care il incatuseaza pe fostul premier in interiorul Parlamentului.

Un purtator de cuvant al CNA a declarat ca Filat a fost retinut pentru interogatoriu. Conform legislatiei moldovene, el poate fi retinut 72 de ore, dupa care un tribunal trebuie sa decida statutul sau.

Agentia americana Associated Press noteaza ca Vlad Filat, care a fost premier in perioada 2009-2013, este politicianul cu cel mai inalt rang care a ramas fara imunitate. El a fost acuzat de coruptie, inclusiv mita, si trafic de influenta, infractiuni care se pedepsesc cu maximum 15 ani de inchisoare, precizeaza AP.

Agentia France Presse scrie la randul sau ca Filat a fost retinut in cadrul unui scandal de coruptie denumit "frauda secolului", care a generat proteste de amploare si a dus la prabusirea monedei nationale.

Fostul premier a fost acuzat de procurorul general Corneliu Gurin ca este implicat in disparitia a aproximativ 250 de milioane de dolari din sistemul bancar, din totalul de un miliard.

Anul trecut, Republica Moldova a fost nevoita sa plaseze trei dintre cele mai mari banci ale sale - Unibank, Banca de Economii si Banca Sociala - sub administrare speciala, pentru a evita prabusirea economiei, aminteste publicatia economica Financial Times.

Citeste si:
Fiu lui Romică Țociu, mesaj emoționant după ce au câștigat a doua...
Fiu lui Romică Țociu, mesaj...

Aceasta frauda a ruinat eforturile Guvernului proeuropean de la Chisinau de a apropia tara de Bruxelles si a inflamat furia opiniei publice din cauza coruptiei larg raspandite si a influentei oligarhilor in politica.

Retinerea lui Vlad Filat, lider al Partidului Liberal-Democrat (PLDM), a slabit coalitia proeuropeana de guvernamant, din care PLDM face parte alaturi de Partidul Democrat (PDM) si Partidul Liberal (PL) si risca sa tensioneze si mai mult relatiile dintre cele trei formatiuni, comenteaza publicatia bulgara Sofia Globe.

Adresandu-se Parlamentului inaintea votului privind imunitatea sa, Filat a respins acuzatiile formulate impotriva sa si l-a acuzat pe Vlad Plahotniuc, vicepresedintele PDM, ca a orchestrat dosarul. Conform acordului de coalitie, democratii controleaza numirile in functii politice din Ministerul Justitiei si in institutii-cheie din justitie, inclusiv a procurorului general.

Citeste si:
Presa internationala, dupa primul tur al alegerilor prezidentiale...
Presa internationala, dupa...

Plahotniuc a respins acuzatiile lui Filat, dar a anuntat ca se autosuspenda din PDM pe durata investigatiei, pentru a evita patarea imaginii partidului si a mentine stabilitatea coalitiei de guvernare, scrie MEDIAFAX.

La randul sau, Filat a renuntat la conducerea PLDM, care va fi asigurata de premierul Valeriu Strelet, relateaza agentia chineza de presa China Noua. Intr-o declaratie privind retinerea lui Filat, Strelet si-a exprimat speranta ca acesta isi va dovedi nevinovatia.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.