Scopul atacurilor aeriene rusesti in Siria este sa stabilizeze Guvernul presedintelui Bashar al-Assad, a declarat presedintele rus Vladimir Putin intr-un interviu difuzat duminica de un post rusesc de televiziune de stat, iar Rusia nu intentioneaza sa efectueze operatiuni terestre, relateaza CNN.

Rusia a efectuat zeci de misiuni de lupta si a lansat peste 100 de atacuri aeriene, de cand si-a declansat campania in Siria pe 30 septembrie, potrivit unor date de la Ministerul rus al Apararii. Gruparea extremista Statul Islamic (SI) este principala tinta, afirma Rusia.

Fortele aeriene rusesti au vizat duminica 63 de pozitii SI, inclusiv 53 de fiefuri, un centru de comandament, patru tabere de antrenament si sapte depozite de munitie, a anuntat ministerul.

Cu o zi inainte ele au lovit 53 de tinte SI, inclusiv "principalele si cele mai mai mari centre logistice SI", depozite de munitie si tabere de antrenament, a precizat Ministerul rus al Apararii. "Sarcina noastra este sa stabilizam Guvernul legitim si sa cream conditii pentru un compromis politic", a declarat Putin intr-un interviu pentru postul guvernamental de stiri Russia 24.

"Prin mijloace militare, bineinteles. Unitatile teroristilor internationali si ale celor de-un soi cu ei nu doresc sa negocieze cu Guvernul sirian, care aproape ca este asediat in propria capitala", a spus liderul de la Kremlin.

Intrebat daca este posibila o operatiune terestra, Putin a raspuns ca "n-o s-o facem, iar prietenii nostri sirieni stiu acest lucru".

Putin a insistat ca atacurile aeriene prezinta un grad mare de precizie, multumita operatiunilor rusesti de culegere de informatii desfasurate intr-o lunga perioada de timp. "Am pus cap la cap diverse feluri de informatii pe care le-am primit", a declarat el. "Specialistii de la Statul Major General, in coordonare cu parteneri sirieni si din alte tari din regiune, au creat un Centru de informatii la Bagdad. In urma schimbului de date, am obtinut informatii suplimentare", a precizat Putin.

Citeste si:
Planul de pace în 10 puncte a lui Zelenski. Putin: „Ucraina poate...
Planul de pace în 10 puncte...

"Astfel, tot ceea ce se intampla pe cer si la sol nu este o actiune spontana, ci o aducere la indeplinire a unor planuri anterioare", a subliniat liderul rus.

Statele Unite si alti actori din acest teatru de razboi au pus la indoiala obiectivele Rusiei, sugerand ca atacurile aeriene nu vizeaza in primul rand SI, ci opozitia siriana, intr-o incercare de a consolida pozitia Guvernului sirian, scrie MEDIAFAX.

Putin a anuntat ca Moscova nu are niciun motiv sa se alature luptei altcuiva. "Nu este vorba de politica externa. Politica externa rusa iubeste pacea, fara nicio exagerare. Daca va veti uita la harta lumii si veti vedea ce este Rusia, va deveni evident ca noi nu avem nevoie de niciun teritoriu ori resurse straine. Rusia este o tara autosuficienta. Nu avem nevoie de cineva cu care sa luptam si cu care sa ne aflam in conflict", a spus el.

Citeste si:
Cutremure în Turcia și Siria. Bilanțul catastrofei a depășit 34.000...
Cutremure în Turcia și Siria....

Putin a criticat programul american de formare a rebelilor sirieni, in cadrul caruia, a recunoscut secretarul american al Apararii Ashton Carter vara aceasta, s-a format doar o mana din miile de oameni pe care Statele Unite sperau sa-i instruiasca. Oficiali americani au anuntat vineri ca acest program, in valoare de 500 de milioane de dolari, urmeaza sa fie suspendat.

"Mi-as fi dorit sa ne fi dat noua 500 de milioane de dolari. Noi i-am fi cheltuit mai bine in lupta impotriva terorismului international. Este adevarat. Dar, in orice caz, avem nevoie sa lucram impreuna pentru a aduce, asa cum spuneam, un schimb complet de informatii screte", a declarat Putin.

El si-a reiterat oferta unei cooperari cu Statele Unite in efectuarea unor atacuri in Siria, in pofida refuzului lui Carter de saptamana trecuta. "Ca raspuns la acuzatiile ca noi efectuam atacuri aeriene asupra opozitiei moderate si nu asupra SI si altor organizatii teroriste, spunem asa: haideti sa spunem ca voi stiti mai bine situatia pe teren. Sunteti acolo de peste un an, in mod ilegal. Doar dati-ne tinte si le vom rezolva", a mai declarat liderul de la Kremlin.

Citeste si:
Austria urmează să introducă închisoarea pe viață pentru faptele de...
Austria urmează să introducă...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.