Statele Unite, Japonia si alte zece tari din regiunea Asia-Pacific au ajuns la un acord asupra unui ambitios pact care inlatura bariere comerciale, stabileste norme de munca si de mediu si protejeaza proprietatea intelectuala a corporatiilor multinationale.

Acordul asupra Parteneriatului Transpacific (Trans Pacific Partnership, TPP) a fost incheiat luni, dupa o serie de sedinte-maraton de negociere, la Atlanta, in weekend.

"Noi credem ca acesta ajuta la definirea regulilor drumului pentru regiunea Asia-Pacific", a declarat Michael Froman, emisarul Statelor Unite pentru comert. TPP vizeaza sa incurajeze comertul intre Statele Unite, Australia, Brunei, Canada, Chile, Japonia, Malaysia, Mexic, Noua Zeelanda, Peru, Singapore si Vietnam. Premierul japonez Shinzo Abe a salutat acordul de baza ca pe o "politica clarvazatoare pentru toate tarile participante, care impartasesc valori si incearca sa construiasca o zona economica libera si echitabila".

Acordul urmeaza sa fie prezentat spre aprobare Congresului american, in care este vizat de o opozitie ampla. Presedintele Barack Obama este necesar sa astepte sa treaca 90 de zile de la incheierea acordului inainte sa semneze pactul, iar abia dupa aceea va incepe Congresul sa-l dezbata, scrie MEDIAFAX.

Astfel, un vot asupra acordului urmeaza sa aiba loc abia in 2016. Avand in vedere caracterul sensibil din punct de vedere politic al dosarului, sustinatorii acordului ar putea sa incerce sa impinga votul cat mai inainte posibil de alegerile de anul viitor. Congresul poate doar sa accepte sau sa respinga textul, insa nu-l poate modifica. Multe dintre reducerile de tarife si alte schimbari urmeaza sa fie introduse progresiv, pe o perioada de mai multi ani. Astfel, avantajele pentru economia americana ar putea avea nevoie de timp sa se materializeze.

In opinia lui Peter Petri, un profesor de finante internationale la Brandeis University, acordul nu ar urma sa conduca la o crestere semnificativa a locurilor de munca pentru americani. Insa el preconizeaza ca pactul va creste veniturile partii americane cu aproximativ 77 de miliarde de dolari (0,4%) pe an, pana in 2025, in principal conducand la crearea unor locuri de munca orientate catre export, mai profitabile, chiar daca s-ar pierde alte locuri de munca.

Citeste si:
Fostul preşedinte american, Barack Obama, a fost depistat pozitiv...
Fostul preşedinte american...

Administratia Obama a incheiat acordul in cadrul unei strategii care vizeaza consolidarea influentei americane intr-o Asie in ascensiune si contracararea influentei tot mai mari a Chinei. Cea de a doua economie mondiala nu este parte la acord, dar i s-ar putea alatura ulterior.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.