Riscul unui "atac serios" asupra centralelor nucleare din lume este in crestere, in conditiile in care cele mai multe state nu au o infrastructura nucleara solida pentru a intampina astfel de atacuri, potrivit unui raport al institutului britanic Chantham House, informeaza BBC News online

Potrivit expertilor din cadrul Institutului Regal al Afacerilor Interne din Marea Britanie, Chantham House, multe dintre sistemele de control a infrastructurii nucleare sunt "nesigure prin designul pe care il au" din cauza varstei lor.

Raportul publicat de institutul Chantam House analizeaza sistemele de securitate din centralele electrice din lume pe o perioada de 18 luni. Documentul atrage atentia faptului ca activitatile online ale hackerilor si ale teroristilor sunt in crestere, avertizand asupra riscului unui atac online semnificativ, "mai prezent ca niciodata".

Riscul unui astfel de atac asupra unei centrale nucleare, chiar daca este mic sau are sanse mici de producere, trebuie luat in serios din cauza daunelor ce vor urma in cazul in care radiatiile sunt emise. In plus, se precizeaza in raport, "chiar si un incident mic asupra securitatii unei unitati nucleare ar avea, cel mai posibil, un efect disproportionat asupra opiniei publice si asupra viitorului industriei nucleare".

In urma studiului intreprins de Chantham House, s-a constatat ca centralele nucleare din Marea Britanie si unitatile de infrastructura asociate nu sunt bine echipate si protejate, din cauza adoptarii recente a sistemelor digitale in aceasta industrie.

Digitalizarea ascendenta si dependenta crescanda de softurile comerciale sustin cresterea riscurilor cu care poate sa se confrunte aceasta industrie. Ideea ca sistemele calculatoarelor din centralele nucleare sunt izolate de internet si ca, astfel, sunt inume la aceste atacuri cibernetice care au avut loc in alte industrii nu reprezinta decat un "mit", avertizeaza raportul.

Asa-numitul "air gap" (zid de protectie) dintre internetul public si sistemele nucleare este usor de inlaturat, "nefiind nevoie decat de un stick USB", se precizeaza in raport, aducandu-se in discutie exemplul de atac cibernetic din unitatile nucleare din Iran, unde virusul Stuxnet a fost introdus in sistem prin aceasta metoda, scrie MEDIAFAX.

Citeste si:
Șerban Huidu, în pericol de moarte de mai multe ori. Cum crede că...
Șerban Huidu, în pericol de...

Industria nucleara ar trebui sa faca o treaba mai buna privitoare la estimarea acestor riscuri de producere a atacurilor cibernetice si sa imbunatateasca modalitatile de aparare in cazul unui astfel de atac, avertizeaza institutul Chantham House.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.