Activistii sirieni au anuntat duminica seara ca militantii gruparii Stat Islamic au distrus Arcul de Triumf din orasul antic Palmira, monument vechi de 2.000 de ani, informeaza agentia Associated Press in pagina electronica.

Aruncarea in aer a acestui obiectiv face parte din campania condusa de acesti militanti de distrugere a monumentelor istorice aflate pe teritoriile pe care le controleaza in Siria si Irak, scrie MEDIAFAX.

Arcul de Triumf a fost unul dintre cele mai cunoscute monumente din Palmira, oras cunoscut de sirieni sub numele de "Mireasa desertului" care lega Imperiul Roman de Persia si Orient, si ocupat de gruparea SI in luna mai. Arcul era asezat deasupra strazilor orasului antic, renumite pentru colonadele lor.

Observatorul sirian pentru Drepturile Omului a transmis ca militantii SI au aruncat in aer arcul, dar au lasat colonadele in picioare.

Complexul antic al Palmirei, unde se afla de asemenea ramasitele templelor dedicate zeilor si zeitelor, a fost atacat de gruparea SI. Extremistii sunniti impun o interpretare violenta a legilor islamice in cadrul unui "califat" autoproclamat, declarand ca asemenea relicve promoveaza idolatria si spunand ca le distrug ca parte a procesului de eliminare a paganismului. Cu toate acestea, se crede ca ei vand antichitatile jefuite, obtinand sume importante de bani.

In ultimele saptamani, militantii SI au aruncat in aer doua temple faimoase din Palmira, vechi de aproximativ 2.000 de ani si au distrus trei morminte-turn. Distrugerea artifactelor culturale de catre gruparea Stat Islamic a starnit indignare la nivel mondial si a generat acuzatii de crime de razboi. Militantii islamisti au atacat de asemenea biserici, moschei si muzee.

UNESCO a calificat distrugerea drept o "crima intolerabila impotriva civilizatiei".

Obiectivele de patrimoniu au fost deteriorate constant de cand a inceput razboiul in Siria. Oficiali ai Guvernului sirian au transferat in ultimii ani aproximativ 300.000 de artefacte in locuri sigure, inclusiv din zone controlate de gruparea SI.


Sursa video: Youtube/ Euronews


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.