Hackerii care au furat date de abilitare in domeniul securitatii de la Departamentul Apararii si ale altor angajati guvernamentali au sustras fisiere cu amprentele digitale a 5,6 milioane de oameni, cu 4,5 milioane mai multi decat estimarea initiala, a anuntat Guvernul, relateaza Reuters online.

Fisierele suplimentare cu amprente digitale furate au fost identificate in cadrul analizelor - in curs - asupra atacului, efectuate de catre Biroul pentru Managementul Personalului (OPM) si Departamentul Apararii, a anuntat miercuri OPM intr-un comunicat. Bresa a fost descoperita in aceasta primavara si a afectat date de abilitare in domeniul securitatii datand de mai multi ani.

Aceasta informatie a fost facuta publica inaintea vizitei la Washington a presedintelui chinez Xi jinping. Oficiali americani au dat vina, in privat, pe hackerii Guvernului chinez, dar s-au ferit sa formuleze aceasta acuzatie in mod public.

Presedintele Barack Obama a anuntat ca securitatea cibernetica este una dintre axele majore ale discutiilor sale cu Xi Jinping de vineri, la Casa Alba. Statele Unite au transmis Chinei ca spionajul industrial in spatiul cibernetic din partea Guvernului chinez sau prin actori pe care acesta-i controleaza este "un act de agresiune care trebuie sa inceteze", a declarat recent Obama.

Oficiali americani au anuntat ca nu a aparut inca nicio proba care sa sugereze ca datele furate au fost utilizate in scopuri abuzive, insa si-au exprimat temerea ca furtul ar putea ridica probleme serviciilor de contarinformatii, scrie MEDIAFAX.

Josh Earnest, un purtator de cuvant al Casei Albe, a declarat miercuri ca ancheta cu privire la atac - care a afectat datele a aproximativ 21,5 milioane de lucratori federali - continua si ca nu poate prezenta "nicio concluzie in mod public despre cine ar putea fi sau nu responsabil".

El a insistat ca anuntul OPM nu are nicio legatura cu vizita lui Xi Jinping, ci a fost facut in urma unor intalniri intre reprezentanti OPM cu congresemeni, pe care i-au informat in legatura cu furtul amprentelor digitale, iar de aici si nevoia de a face informatia publica. Oficiali de la OPM si Departamentul Apararii au descoperit abia recent ca au fost furate fisiere suplimentare cu amprente digitale, in cursul analizarii incalcarii securitatii datelor, precizeaza OPM in comunicat.

Citeste si:
Război Israel - Palestina: SUA forțează soluția celor două...
Război Israel - Palestina:...

In cursul acestui proces, oficialii au "identificat inregistrari arhivate care contineau amprente si care nu au fost analizate anterior", potrivit OPM. Astfel, numarul estimat de persoane carora le-au fost furate amprentele digitale a crescut la 5,6 milioane, de la 1,1 milioane cate s-au raportat initial.

OPM a anuntat ca numarul persoanelor afectate de atac ar fi ramas, in continuare, la 21,5 milioane.

Agentia guvernamentala a minimalizat pericolul reprezentat de furtul amprentelor, apreciind ca actuala capacitate de utilizare abuziva a acestor date este redusa. Insa a recunoscut ca riscul va creste in timp, odata cu evolutia tehnologiei. "Un grup de lucru al agentiilor cu expertiza in aceasta zona va examina potentialele moduri in care adversari ar putea comite abuzuri cu amprentele, acum si in viitor", se arata in comunicat.

Citeste si:
Fostul preşedinte american, Barack Obama, a fost depistat pozitiv...
Fostul preşedinte american...

Din grup fac parte membri ai comunitatii de informatii, dar si din cadrul politiei federale (FBI), Departamentului pentru Securitate Interna si Pentagonului. "Daca, in viitor, vor fi dezvoltate noi mijloace de folosire abuziva a amprentelor, Guvernul va oferi informatii suplimentare persoanelor ale caror amprente digitale ar fi putut sa fie furate" in acest atac, a promis OPM.

Senatorul republican Ben Sasse din Nebraska, care a acuzat administratia ca a esuat in a lua securitatea cibernetica in serios, a declarat ca anuntul OPM este o noua dovada a faptului ca oficialii trateaza aceasta incalcare a securitatii datelor ca pe "o criza de PR (public relations) in loc (sa o trateze) ca pe o amenintare la adresa securtatii nationale".

Persoanele afectate de atacul hackerilor nu au fost inca notificate in acest sens. OPM anunta, in comunicat, ca personalul Biroului si Departamentului Apararii coopereaza in vederea informarii prin e-mail a celor afectati.

Citeste si:
Site-ul Ministerului Educației a fost spart de hackeri
Site-ul Ministerului...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.