Presedintele chinez Xi Jinping si-a inceput vizita de o saptamana in Statele Unite cu un discurs la Seattle, in fata a 650 de lideri de afaceri, in care a abordat o lunga lista de subiecte sensibile, de la reforme economice si atacuri cibernetice pana la drepturile omului si furturile comerciale.

China nu va manipula cursul yuanului pentru sustinerea exporturilor si nu se va angaja niciodata in furturi comerciale, a spus Xi, adaugand ca afacerile straine nu vor fi discriminate, iar autoritatile vor accelera deschiderea pietei si vor face eforturi pentru imbunatatirea respectarii drepturilor omului, relateaza Reuters.

"Daca China si Statele Unite vor coopera bine, pot deveni un fundament al stabilitatii globale. Daca vor intra in conflict sau confruntare, ar fi un dezastru pentru ambele tari si intreaga lume", a spus Xi.

In pofida comentariilor linistitoare, Xi se confrunta cu intrebari legate de politicile actuale ale Guvernului de la Beijing si va fi presat sa dea raspunsuri concrete, in timpul intalnirilor din aceasta saptamana cu lideri de afaceri, inclusiv din sectorul tehnologiei, inainte de a participa la un dineu oficial la Casa Alba, gazduit de presedintele Barack Obama.

Circa 100 de persoane s-au adunat marti la Seattle pentru a protesta fata de abuzurile asupra drepturilor omului din China, prima dintr-o serie de demonstratiile care ar putea avea loc impotriva lui Xi, scrie MEDIAFAX.

Vizita presedintelui chinez in Statele Unite se va incheia cu un discurs la Natiunile Unite. Xi a fost supus unui val de critici inainte de discursul din Seattle, in legatura cu tratamentul la care sunt supuse companiile americane cu operatiuni in China.

"In aceasta saptamana sunt anuntate un numar semnificativ de acorduri, in timpul vizitei lui Xi, care demonstreaza angajamentul companiilor americane de a sustine dezvoltarea Chinei, atat cu capital cat si cu tehnologii de clasa mondiala", a declarat secretarul american pentru Comert, Penny Pritzker.

Oficialul american a notat insa ca autoritatile si companiile americane continua sa aiba ingrijorari serioase in legatura cu lipsa transparentei legislative, protectia ineficienta a proprietatii intelectuale si politicile discriminatorii in domeniul ciberneticii si tehnologiei.

Citeste si:
Președintele Iohannis, despre majorarea pensiilor cu 11%: „Trebuie...
Președintele Iohannis, despre...

John Frisbie, presedintele Consiliului de Afaceri SUA-China, a declarat ca cel mai recent sondaj efectuat in randul membrilor organizatiei arata o erodare continua a increderii in perspectivele de afaceri din China.

Scott Kennedy, director de proiect pentru afaceri si politica economica in China, la Centrul pentru Studii Strategice si Internationale din Washington D.C, a laudat strategia presedintelui chinez.

"Xi a jucat foarte bine. A dat asigurari verbale cuprinzatoare, combinate cu concesii limitate. Astfel va evita o reactie directa din partea guvernului american si a comunitatii de afaceri", a aratat Kennedy.

Raspunzand acuzatiilor ca China se afla in spatele atacurilor cibernetice care afecteaza companiile americane si bazele de date guvernamentale din SUA, Xi a reiterat ca si China a fost deseori victima unor astfel de atacuri. "Guvernul chinez nu se va angaja sub nicio forma in furturi comerciale si nu va incuraja sau sustine astfel de incercari din partea nimanui" a asigurat Xi.

Citeste si:
Dispariții subite în China. Vestea morții mai multor oficiali,...
Dispariții subite în China....

Oficiali de la Casa Alba au declarat ca spionajul cibernetic va fi o parte esentiala a discutiilor dintre Obama si Xi, dar nu se asteapta ca Statele Unite sa impuna sanctiuni impotriva Chinei pentru spionajul cibernetic, inaintea sosirii lui Xi la Washington.

La inceputul vizitei lui Xi in SUA, nu s-a facut nicio mentiune despre o femeie de afaceri americana retinuta de sase luni in China pentru suspiciuni de spionaj si furt de secrete de stat.

Xi a spus ca economia chineza se afla pe un trend de crestere rapida, iar autoritatile de la Beijing raman dedicate reformelor financiare si deschiderii economiei. "China nu va da inapoi in acest proces", a spus Xi.

Presedintele chinez va fi intrebat despre strategia economica, pe fondul incetinirii avansului, dupa mai multi ani de crestere rapida, precum si despre interventiile masive ale guvernului pe piata de capital, dupa prabusirea indicilor, in perioada verii. Analistii anticipeaza ca economia chineza nu va reusi sa respecte tinta oficiala a guvernului de la Beijing, privind o crestere de 7% in 2015.

Citeste si:
Statele Unite „nu vor permite” Chinei să izoleze Taiwanul, afirmă...
Statele Unite „nu vor...

Statele Unite vor cere pe de alta parte presedintelui chinez sa evite solutiile economice rapide, cum ar fi devalorizarea yuanului pentru sustinerea exporturilor, a declarat economistul sef de la Casa Alba, Jason Furman.

Deprecierea yuanului, decisa recent de autoritatile chineze, a agitat pietele financiare internationale, iar oficialii amrericani vor aborda problema instabilitatii pietei chineze de capital, a aratat Furman.

Xi a asigurat insa ca administratia de la Beijing este impotriva deprecierii monedei din motive concurentiale, sau a razboiului valutar, si nu va reduce cursul yuanului pentru sustinerea exporturilor.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.