Un istoric afirma ca Thomas Paine, unul dintre fondatorii Statelor Unite ale Americii, a fost un plagiator si ca nu el a fost acela care a scris un paragraf de o importanta cruciala din "Rights of Man", un celebru ghid al ideilor iluministe, informeaza dailymail.co.uk.

Thomas Paine a fost descris ca un activist, jurnalist, propagandist si producator de corsete. Un nou studiu, scris de Jonathan Clark, profesor de istorie la Universitatea Kansas din Statele Unite, sugereaza ca Thomas Paine nu a scris celebrul fragment de 6.000 de cuvinte din legendarul ghid "Rights of Man". Jonathan Clark spune ca felul in care Paine a descris Revolutia Franceza era "diferita in ton" fata de restul lucrarii.

El considera ca fragmentul in cauza reprezinta cel mai probabil rezultatul unor conversatii extensive purtate de Thomas Paine cu un al doilea scriitor, marchizul de Lafayette, care nu a fost mentionat ca autor al acelui text.

"Acel text de 6.000 de cuvinte este elocvent, idealist si vizionar", afirma Jonathan Clark in eseul sau, intitulat "Moments to Liberty", publicat in Times Literary Supplement. "Aceasta este, intr-adevar una dintre dificultati: Paine nu putea sa fi scris acel text. L-a notat, unele dintre idei le-a reformulat cu propriile sale cuvinte. Insa nu putea sa fie el autorul principal", a explicat Jonathan Clark.

Profesorul Clark argumenteaza ca, de-a lungul secolelor, versiunea activistului englez despre Revolutia Franceza a inceput sa fie considerata relatarea definitiva a acelui eveniment istoric, scrie MEDIAFAX.

"Thomas Paine a fost, fara niciun dubiu, autorul restului documentului «Rights of Man», iar cititorii s-au indreptat in mod natural spre acel text pentru a gasi o explicatie despre Revolutia Franceza. Insa adulatia sau vina care incojoara textul lui Paine, provenind din partea sustinatorilor sau a opozantilor sai, au dus la estomparea caracterului straniu al acelui fragment de 6.000 de cuvinte", a spus profesorul Clark.

Jonathan Clark sustine ca stilul in care este scris acel paragraf este complet diferit de stilul folosit de Paine pe parcursul intregii sale carti.

"Examinat de aproape, textul nu pare sa fi fost scris de un englez. Pare ca un text englez scris de un vorbitor nativ de franceza si este marcat adeseori de generalizari inaltatoare", a spus acesta.

Citeste si:
Istoric: Ce rol are Rusia în conflictul Serbia-Kosovo
Istoric: Ce rol are Rusia în...

In acea parte a textului original, Paine spunea ca era la curent cu "istoria secreta" a politicii franceze. Totusi, profesorul Clark reaminteste cititorilor faptul ca "Thomas Paine avea un statut social umil" in acea epoca, iar acest fapt inseamna ca nu apartinea unor astfel de cercuri inalte. De asemenea, Thomas Paine nu vorbea limba franceza.

Profesorul Clark considera ca adevaratul autor al acelui paragraf a fost marchizul de Lafayette, cu care Thomas Paine se imprietenise.

In timpul Razboiului de Independenta din Statele Unite, marchizul de Lafayette a fost un aristocrat francez si ofiter de armata care a luptat de partea Statelor Unite sub conducerea generalului George Washington. El i-a oferit lui Paine numeroase idei originale pentru cartea acestuia.

Jonathan Clark sugereaza ca Lafayette a decis sa il ajute pe Paine sa scrie acel volum, cel mai probabil, pentru a-si spori propria reputatie in Franta.

Citeste si:
USR consideră că Legile Cîmpeanu ale Educației îi „spală” nu numai...
USR consideră că Legile...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.