Guvernul rus a aruncat in incertitudine sute de mii de companii din intreaga lume cu noi reglementari referitoare la confidentialitatea datelor, vazute ca instrument de extindere a supravegherii cetatenilor si a controlului asupra Internetului, relateaza Financial Times.

Modificarile legislative care au intrat marti in vigoare impun companiilor care colecteaza sau proceseaza date personale ale cetatenilor rusi sa stocheze aceste date pe teritoriul Rusiei.

Rusia nu este singura tara care inaspreste reglementarile privind datele personale In urma dezvaluirilor facute de fostul angajat al Agentiei Nationale pentru Securitate (NSA) a Statelor Unite, Edward Snowden, multe autoritati de reglementare, inclusiv din Uniunea Europeana, au inasprit reglementarile referitoare la colectarea si procesarea datelor personale.

Sefii de companii si analistii au calificat modificarile legislative din Rusia drept o incercare de a ajuta serviciile de securitate sa monitorizeze comunicatiile electronice.

“Nu are nimic de-a face cu protejarea datelor personale. Vor ca firmele straine sa isi plaseze serverele pe teritoriu rusesc pentru ca au nevoie de acces la acestea. Au incercat pe multe nivele”, a spus Andrei Soldatov, autor al cartii “Reteaua Rosie “ (The Red Web), care urmeaza sa fie publicata.

Legea este vaga si stufoasa, unele companii din afara Rusiei ar putea fi obligate sa respecte legea dar nu este sigur care dintre ele, in timp ce permite Guvernului sa blocheze serviciile de Internet care o incalca, sau sa le amendeze. Saptamana trecuta, autoritatile de reglementare au avertizat ca au blocat pentru scurt timp versiunea in limba rusa a Wikipedia.

Avand in vedere lipsa de claritate in legatura cu aplicarea legii, sefii de companii straine si rusesti precum si analisti din industria Internetului sunt ingrijorati ca noile reguli ar putea deveni un instrument de presiune politica. Deja mai multe mari companii din sectorul tehnologiei au inceput negocieri cu autoritatea de reglementare referitoare la aplicarea legii.

“Nimeni nu stie cum va fi folosita legea, daca va utilizata politic pentru penalizarea companiilor care refuza sa faca anumite lucruri”, a declarat Edgars Puzo, seful comitetului pentru IT si telecomunicatii la Asociatia Companiilor Europene in Rusia.

Citeste si:
Deputat PSD: "Prin termoscanare se accesează toate datele personale
Cătălin Rădulescu, PSD, medic...

Raza de aplicare a noii legi este vasta.

“Afecteaza absolut orice companie, pentru ca toate companiile proceseaza date personale, ale angajatilor, utilizatorilor sau clientilor”, a explicat Natalia Guliaeva, partener la compania de avocatura Hogan Lovells din Moscova.

Autoritatea de reglementare a industriilor de IT, telecomunicatii si media, Roskomnadzor, estimeaza numarul companiilor care proceseaza date personale la 2,6 milioane.

Oficiali guvernamentali au oferit unele explicatii despre cum ar putea fi interpretata legea, dar au subliniat ca este vorba doar despre opiniile lor personale.

“Mesajul din partea Roskomnadzor este ca este OK sa transferi date din Rusia, dar ca baza de date primara trebuie sa fie in interiorul tarii. Autoritatea de reglementare trebuie totodata sa fie informata despre locul unde sunt stocate datele”, a aratat Guliaeva.

Citeste si:
A fost promulgată legea care interzice referirile la identitatea de...
Iohannis a promulgat legea...

Site-ul Ministerului rus al Comunicatiilor sugereaza ca serviciile straine de Internet vor fi afectate doar daca ofera site-uri in limba rusa si functii suplimentare precum optiunea de plata in ruble. Juristii avertizeaza insa ca acestea sunt doar recomandari neoficiale.

In locul unei dezbateri publice, autoritatile s-au angajat in discutii private cu unele companii mari. Deocamdata, Roskomnadzor a anuntat ca a ajuns la acorduri cu Ebay si afiliata acesteia PayPal, cu AliExpress din China, Lenovo si Samsung, site-ul de calatorii Booking.com si serviciul de taximetrie Uber, pentru transferarea de date pe servere din Rusia.

Potrivit Guvernului, aproximativ jumatate din toate companiile intervievate sunt pregatite sa respecte noua lege. Directorii de companii spun in marea lor majoritate ca nu sunt siguri ce sa faca, scrie MEDIAFAX.

Citeste si:
WhatsApp introduce trei funcţii noi în chat. Care sunt acestea
WhatsApp introduce trei...

“De fapt, noile reguli au fortat Google, Twitter si Facebook sa intre in legatura directa cu Roskomnadzor, fapt dorit de mult timp de Guvern. Birocratia rusa este bazata pe sistemul discutiilor secrete. Obliga alte companii sa coopereze mai mult, pentru ca nimeni nu stie ce se intampla”, a spus Soldatov.

Un director din industria IT rusa a aratat ca operatorul de servicii de cautare Yandez a devenit puternic implicat in consultari cu autoritatea de reglementare in privinta continutului pe Internet, fata de care s-a opus mult timp.

Dintre marile companii straine de online, numai Google are un birou in Rusia. Directori ai companiei de stat Rostelecom au declarat ca Google a devenit in acest an clienta a unuia dintre centrele de date al companiei. Nu este clar ce fel de date sunt stocate acolo. In privinta Twitter, Alexander Zarov, seful Roskomnadzor, a declarat in iulie ca datele utilizatorilor colectate de compania americana nu sunt considerate drept date personale, de noua lege.

Citeste si:
Evgheni Prigojin a murit, după ce avionul în care se afla s-a...
Evgheni Prigojin a murit,...

Facebook a purtat cel mai recent discutii cu Zarov saptamana trecuta. Doua persoane apropiate situatiei au declarat ca reprezentantii Facebook au argumentat ca operatorul retelei de socializare nu trebuie sa fie obligat sa transfere informatiile despre utilizatori in Rusia, intrucat ar trebui sa separe date care au fost organizate pe servere in functie de categorii si nu geografic. “Argumentul a fost ca cheltuielile pentru a face acest lucru ar fi nejustificate”, a spus una dintre surse.

Problema se aplica si altor companii in afara de Facebook. “In orice mare companie de socializare, serverele pentru imagini pot fi intr-o tara, iar mesajele in alta tara si tot asa, ar trebui refacuta intreaga structura. Atunci se pune intrebarea daca prezenta pe piata rusa este justificata”, a spus Puzo, adaugand ca este vorba despre calcule.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.