Cel putin 100 de membri ai Garzii Nationale care protejau Parlamentul ucrainean au fost raniti luni, zece grav, dupa ce parlamentarii au adoptat in prima lectura un proiect de lege care prevede o autonomie sporita pentru teritoriile separatiste proruse din est, relateaza BBC News online.

Protestatari au aruncat cu petarde si cocteiluri Molotov in directia politistilor, iar o explozie a rasunat in fata Paramentului. Parlamentarii tocmai adoptasera in prima lectura, intr-o sesiune agitata, un proiect ce acorda puteri sporite regiunilor Donetk si Lugansk, aflate sub controlul separatistilor prorusi.

Un armistitiu fragil este in vigoare in regiunea Donbas, in estul tarii. Acordarea unei autonomii sporite zonelor aflate sub controlul rebelilor prorusi, in Donbas, este un element-cheie al acordurilor de la Minsk, semnate in februarie.

Confruntarile au escaladat in timpul verii intre armata ucraineana si fortele rebele. Insa cele doua parti au fost de acord, saptamana trecuta, sa puna capat escaladarii violentelor pe 1 septembrie, ziua in care copii din estul tarii incep scoala, scrie MEDIAFAX.

Desi numarul incalcarilor armistitiului pare ca a scazut in ultimele zile, un oficial de rang inalt din cadrul misiunii de monitorizare in Ucraina a Organizatiei pentru Securitate si Cooperare in Europa (OSCE) a avertizat ca niciuna dintre parti nu respecta armistitiul. "Incalcarile au devenit norma", a declarat el pentru presa elvetiana.

Explozie puternica

Imediat dupa ce cei 265 din totalul de 450 de parlamentari au adoptat, in prima lectura, proiectul cu privire la descentralizare, protestele din fata Radei de Stat (Parlament) s-au intensificat.

O racheta a fost lansata din randul demonstrantilor, dintre care multi purtau bannere cu mesaje de sustinere fata de Partidul Svoboda (Libertate, ultranationalisti). O explozie puternica s-a auzit, iar un reporter AFP a transmis ca a vazut mai multe persoane acoperite de sange. Unui politist i-a fost smuls piciorul de la genunchi, potrivit Interfax Ucraina. Printre raniti se aflau si jurnalisti care acopereau evenimentul.

Aproximativ 7.000 de persoane au fost ucise de cand a izbucnit conflictul in estul Ucrainei, in martie 2014, dupa ce Rusia a anexat Peninsula ucraineana Crimeea.

Proiectul de modificare a Constitutiei din Parlament prevede adoptarea unei legi speciale cu privire la guvernarea locala in zonele aflate sub controlul rebelilor.

Citeste si:
Cauza exploziei de la Călimănești. CNAIR: „Se dovedește că meseria...
Cauza exploziei de la...

Presedintele Parlamentului Volodimir Groisman a subliniat ca acest lucru nu inseamna acordarea unui statut special regiunilor Donetk si Lugansk, pe care liderii insurgentilor prorusi le-au declarat "republici populare". Pentru ca presedintele Petro Porosenko sa impuna aceste reforme are nevoie de voturile a 300 dintre cei 450 de membri ai Radei, o provocare, recunoaste seful statului ucrainean.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.