Israelul elibereaza marti si miercuri, in plin desert, sute de imigranti clandestini africani, in urma unei hotarari a Curtii Supreme, dar ii abandoneaza neajutorati in fata acestei probleme; unde sa se duca? relateaza AFP in pagina electronica.

"Nu e nimic de sarbatorit! Nu stim unde sa ne ducem, unde vom dormi la noapte", a declarat Salah, un sudanez in varsta de 33 de ani, in fata centrului de retentie de la Holot, cel mai important din tara, situat in desertul Negev (sud).

Ca alte sute - 750 potrivit autoritatii penitenciare -, Salah, care a venit in Israel in urma cu noua ani, a fost eliberat in urma unei hotarari a Curtii Supreme, care a dispus pe 11 august ca solicitantii de azil detinuti de mai mult de un an sa fie eliberati in termen de doua saptamani. In total, 1.178 de persoane urmau sa fie eliberate marti si miercuri, a declarat pentru AFP Sivan Weitzman, o purtatoare de cuvant a autoritatii penitenciare.

Este vorba despre a treia lovitura data in doi ani politicii guvernelor succesive de dreapta ale lui Benjamin Netanyahu, care cauta sa limiteze sosirea imigrantilor, majoritatea originari din Eritreea si Sudan.

In fata gardurilor de sarma ghimpata si baracilor, cu desertul la orizont, libertatea are un gst amar pentru toti cei care sunt dati afara, tragand bagajul dupa ei si cu o patura sub brat. Odata iesiti, unii se indreapta catre statii de autobuz si urca in masina, indiferent in ce directie merge.

Un sudanez de la Darfour, Fissel Sidig Adam, in varsta de 28 de ani, care a venit in Israel in urma cu opt ani, ii este recunoscator Curtii Supreme. Dar se astepta la "mai mult" - la "o adevarata solutie de la stat, la ajutor, nu doar la cei 64 de shekeli (16,5 dolari) si la sandviciul pe care ni le-au dat".

Interdictie la Tel Aviv

Holot este un centru deschis, in care detinutii, liberi in timpul zilei, se prezinta la apel la ora 22.00, declara purtatoarea de cuvant a autoritatii penitenciare. Ei au dreptul la un stipendiu lunar de 600 de shekeli (135,5 euro), daca se prezinta la toate apelurile, suma care scade in caz contrar.

Citeste si:
Război Israel - Palestina: SUA forțează soluția celor două...
Război Israel - Palestina:...

Cei care sunt eliberati pleaca dupa ce iau un mic-dejun, cu alocatia, eventual retete, daca au nevoie de ingrijiri, dar si cu un document care le restrange libertatea de miscare. "Ni s-a dat o hartie pe care scrie «accesul interzis la Eilat sau Tel Aviv», iar noi acolo cunoastem oameni. Eu nu am bani sa inchiriez un apartament. Unde sa ma duc acum?", spune Salah ingrijorat.

La Tel Aviv si Eilat sunt gazduiti foarte multi imigranti clandestini africani. Prezenta lor provoaca insa tensiuni cu populatia. Interzicandu-le accesul in aceste orase detinutilor de la Holot, autoritatile cauta sa-i priveze de un punct de sprijin, sa-si gaseasca rudele sau, poate, un loc de munca la negru, scrie MEDIAFAX.

Dezbaterea cu privire la problema imigratiei este departe sa se mai fi calmat. Recent, ministrul Justitiei Ayelet Shaked a postat o inregistrare video care surprinde agresarea unei trecatoare de catre un barbat de culoare, cu mesajul "viata insuportabila a locuitorilor din sudul Tel Avivului". Inregistrarea a fost filmata de fapt in Turcia.

Citeste si:
Trump, dupa presa a scris ca ar dori crocodili la frontiera...
Trump, dupa presa a scris ca...

Fara flux catre Europa

Pentru acesti imigranti, Israelul reprezinta - deoarece nu pot ajunge in Europa - cea mai apropiata speranta a unui trai mai bun, un loc in care pot ajunge mergand pe jos.

Aceasta miscare migratorie dateaza de mai multi ani. Spre deosebire de Europa si avand in vedere situatia sa geopolitica, Israelul nu se confrunta cu noi valuri de imigranti provenind din Libia sau Siria - in pofida apropierii celor doua zone de conflict -, declara pentru AFP Sabin Hadad, un purtator de cuvant al Ministerului de Interne.

Detinutii eliberati de la Holot nu ar urma sa ingroase fluxul catre Europa, atat timp cat iesirea lor din Israel este o adevarata provocare.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.