Afluxul de imigranti care intra in Macedonia dinspre Grecia urmeaza sa continue intr-un ritm de aproximativ 3.000 de persoane pe zi in urmatoarele luni, estimeaza UNHCR, in timp ce europenii nu se inteleg asupra unei "repartizari echitabile" a acestor populatii pe teritoriile lor.

Aproximativ 300.000 de refugiati sau solicitanti de azil au intrat pe teritoriul Macedoniei de la inceputul anului, cu destinatia Europa Occidentala, fugind din fata conflictelor din Orientul Mijlociu si Africa, dar si din Asia.

Aproximativ 181.500 au ajuns in Uniunea Europeana (UE) prin Grecia, iar 108.500 prin Italia, potrivit datelor UNHCR.

Toti cei care vin dinspre Grecia urmaresc sa ajunga in spatiul Schengen - prin Ungaria, dupa ce traverseaza Macedonia si apoi Serbia, o situatie care accenteaza tensiunile din aceste tari. Aproximativ 10.000 de refugiati, dintre care o treime sunt femei si copii, au patruns pe teritoriul macedonean in weekend, iar autoritatile din acest stat au recunoscut ca sunt depasite de aflux.

"Se prezinta in grupuuri de cate 300 sau 400 si calatoresc cu trenuri si autocare catre Serbia. Preconizam ca acest aflux pe aceasta ruta de tranzit sa continue in ritm de cate 3.000 de persoane pe zi", a declarat Melissa Fleming, o purtatoare de cuvant a Inaltului Comisariat ONU pentru refugiati (UNHCR).

"Nu preconizam o dminuare a acestui flux de persoane in urmatoarele luni, atat timp cat va fi vreme frumoasa, iar oamenii vor fi in masura sa traverseze Mediterana", a adaugat ea.

De la inceputul anului, 2.373 de imigranti au murit pe mare, cu 300 mai multi decat in aceeasi perioada din 2014, a precizat Joel Millman, de la Organizatia Internationala pentru Migratii (OIM). Violentele din Irak si "degradarea conditiilor" de trai ale refugiatilor sirieni in Turcia, Iordania si Liban ii determina pe imigranti sa-si incerce norocul catre Europa, a adaugat Joel Millman.

Budapesta cere ajutor suplimentar

Aceasta situatie alimenteaza tensiunile dintre statele membre UE. Ungaria, care a inceput sa ridice un gard de 175 de kilometri lungime, la frontiera cu Serbia, le reproseaza partenerilor sai ca nu fac suficient sa o ajute.

Citeste si:
Victorie pentru premierul Viktor Orban. UE va debloca o finanţare...
Victorie pentru premierul...

Janos Lazar, seful de Cabinet al premierului ungur Viktor Orban, apreciaza ca este necesar ca UE sa suplimenteze contributia financiara catre Ungaria, pentru a-i permite Budapestei sa gestioneze sosirea imigrantilor.

Comisia Europeana (CE) a promis ca va debloca opt milioane de euro, o suma considerata de insuficienta de Janos Lazar, care apreciaza ca UE "distribuie fonduri pentru protectia frontierei in mod umilitor".

"Daca nu adoptam masuri semnificative, vom deveni o barca de salvare care se scufunda sub greutatea celor care s-au urcat in ea", a spus el. Afluxul imigrantilor, a apreciat el, sporeste riscul unor acte teroriste, infractionale si al somajului.

Presedintele CE Jean-Claude Juncker a indemnat luni guvernele statelor UE sa evite ciondaneala si "reprosurile" si sa se dedice implementarii unor masuri pe termen lung. Ungaria este o etapa decisiva in periplul imigrantilor, deoarece este prima tara din spatiul Schengen, deci ultima frontiera de trecut inainte de a ajunge in tari din Europa Occidentala.

Citeste si:
Zelenski, mesaj dur pentru Viktor Orban: „De ce este Budapesta...
Zelenski, mesaj dur pentru...

Ridicarea unui gard de catre autoritatile unguresti a accelerat, se pare, fluxul celor sosesc si care se tem ca, odata ridicat gardul, va deveni dificil sa intre in spatiul Schengen.

"Putem supravietui oriunde", a declarat un inginer IT, Hassan, in varsta de 30 de ani, orginar din Siria, dupa ce a intrat in Ungaria. "Nu venim in Europa doar ca sa mancam si sa dormim. Merita sa batem toata Europa la picior decat sa ramanem in Siria", a subliniat el.

Comisia Europeana si-a exprimat in mod clar dezacordul fata de decizia Ungariei de a ridica gardul de la frontiera, dar nicio sanctiune nu vizeaza Budapesta.

In egala masura de ingrijorata, Bulgaria a anuntat ca-si va consolida controalele cu trupe militare la frontiera cu Macedonia.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.