Criza refugiatilor urmeaza sa fie abordata luni la reuniunea consacrata intensificarii violentelor in Ucraina, convocata la Berlin de catre cancelarul german Angela Merkel, la care participa presedintii francez si ucrainean, dar de la care presedintele rus va lipsi.

Mai intai, Merkel il va primi la Cancelarie pe François Hollande, la ora 15.00 GMT (18.00, ora Romaniei), cand vor discuta despre criza refugiatilor in Europa. Berlinul si Parisul cer de la UE initiative in fata a ceea ce este considerat cel mai grav exod de populatii de la al Doilea Razboi Mondial incoace. O ora mai tarziu, celor doi li se va alatura Petro Porosenko, dupa care vor avea loc o scurta conferinta de presa, la ora 16.45 GMT (19.45, ora Rmaniei) si o cina de lucru.

Obiectivul oficial al acestei intalniri este "situatia in Ucraina si situatia punerii in aplicare a masurilor acordurilor de la Minsk".

Este pentru prima data de la semnarea in februarie a acestor acorduri de pace - in capitala Belarusului, in urma unor negocieri-maraton - cand liderii german, francez si ucrainean se intalnesc. Insa, de aceasta, fara Vladimir Putin. Kievul vrea sa prezinte faptul ca si cum "Franta si Germania sunt in aceeasi barca cu noi", potrivit unei surse diplomatice.

La Paris este respinsa orice vointa a "vreunei batalii diplomatice impotriva Rusiei".

Acordurile de pace Minsk-2 au permis instaurarea unui armistitiu, mai mult sau mai putin respectat, in acest conflict soldat cu aproximativ 6.800 de morti in 16 luni, dintre care aproximativ 1.500 de la semnarea acestor intelegeri. Insa o noua intensificare a tensiunilor a avut loc recent in estul Ucrainei. Kievul si separatistii au anuntat lunea trecuta moartea a zece persoane, dintre care opt erau civili, si bombardamente intensive. Ucraina isi sarbatoreste luni Ziua Independentei, o aniversare in preajma careia Porosenko a declarat ca se teme de o "escaladare de anvergura".

In contextul acestor tensiuni sporite, Berlinul si-a exprimat ingrijorarea. "Fiecare tir intensifica escaladarea si destabilizeaza situatia si mai mult", declara vineri un purtator de cuvant al diplomatiei germane, catalogand situatia drept "extrem de periculoasa".

Un nou impuls in privinta refugiatilor

Insa intalnirea bilaterala dintre Merkel si Hollande, dinaintea reuniunii cu Porosenko, va atinge criza din Ucraina doar tangential, in contextul in care subiectul refugiatilor s-a impus in criza migratiei - a carei scena este in prezent Europa.

Citeste si:
Valentin Ștefan, Director General Compania Națională Poșta Română...
Valentin Ștefan, Director...

Paza de Coasta italiana a coordonat salvarea a 4.400 de imigranti de pe Mediterana doar sambata, in timp ce mii de imigranti traversau duminica Macedonia si Serbia catre Europa Occidentala, iar autoritatile elene erau complet depasite de afluxul de refugiati sirieni pe insula turistica Kos. In Germania, un numar-record de 800.000 de cereri de azil sunt asteptate anul acesta, punand autoritatile in dificultate in privinta primirii acestora, in timp ce, in paralel, violente imputate in principal extremei drepte devin tot mai frecvente.

"Este necesar sa impulsionam lucrurile pentru ca ceea ce a decis (Uniunea Europeana la sfarsitul lui iunie cu privire la imigranti) sa se puna in practica si sa se deschida, eventual, noi perspective", subliniaza Parisul.

"Situatia nu se rezolva", iar deciziile luate de UE nu sunt "suficiente, destul de rapide si nu se ridica la inaltime" in punerea lor in practica, subliniaza aceeasi sursa, precizand totodata ca nicio "noua hartie" nu ar urma sa rezulte luni din aceasta intalnire. Vicecancelarul german Sigmar Gabriel, care vede in acest flux fara precedent de imigranti "cea mai mare provocare cu care se confrunta Germania de la Reunificare", a criticat duminica in mod virulent lipsa de reactie a tarilor europene.

Citeste si:
Emmanuel Macron este primit de Francois Hollande la Elysee
Emmanuel Macron este primit...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.