Consilieri de rang inalt ai liderilor de la Phenian si Seul urmeaza sa se intalneasca sambata in satul de frontiera Panmunjom, a anuntat Seulul, alimentand speranta unei iesiri din impasul care a adus cele doua tari in pragul unui conflict militar, relateaza Reuters in pagina electronica.

Intalnirea urmeaza sa aiba loc dupa ce Coreea de Nord a dat un ultimatum prin care cere Coreei de Sud sa opreasca difuzoarele prin care difuzeaza mesaje de propaganda de-a lungul liniei de demarcatie, amenintand ca altfel va trece la actiuni militare.

Consilierul pentru probleme de Securitate Nationala al presedintei sud-coreeana Park Geun-hye si ministrul sud-coreean al Unificarii urmeaza sa se intalneasca cu Hwang Pyong-so, consilierul militar cu cel mai inalt rang al liderului nord-coreean Kim Jong-un, si un oficial de rang inalt insarcinat cu Afaceri Intercoreene la ora locala 6.00 (12.00, ora Romaniei), a anuntat Casa Albastra.

"Sudul si Nordul au convenit asupra unui contact in legatura cu situatia in curs din relatiile dintre Sud si Nord, la ora noastra 6.00, la Panmunjom", a declarat Kim Kyou-hyun, adjunctul consilierului pentru Securitate Nationala de la Casa Albastra, intr-o scurta conferinta televizata.

Phenianul a propus initial o intalnire pentru vineri, iar Seulul a propus ca aceasta sa aiba loc sambata, cautand sa obtina participarea lui Hwang Pyong-so, a precizat Kim Kyou-hyun. El a incheiat conferinta fara sa accepte intrebari.

Tensiunile din Peninsula Coreea s-au intensificat in urma unui schimb de tiruri de artilerie, joi, declansand indemnuri la calm din partea ONU, Statelor Unite si Chinei, aliatul Coreei de Nord. Coreea de Nord - care se afla tehnic in razboi cu Coreea de Sud dupa ce Razboiul Coreei (1950-1953) s-a incheiat cu un armistitiu si nu cu un tratat de pace - a declarat o "cvasi-stare de razboi" in zonele aflate in prima linie si a dat Seulului un ultimatum sa opreasca difuzarea de mesaje de propaganda prin difuzoare instalate de-a lungul liniei de demarcatie.

"Situatia din Peninsula Coreea este acum in pragul unui razboi, din cauza provocarilor iresponsabile ale adeptilor militari sud-coreeni ai razboiului"
, acuza, anterior, agentia oficiala nord-coreeana de stiri KCNA.

Citeste si:
Dana Roba, întâlnire de coșmar cu Daniel Balaciu în instanță: „Îmi...
Dana Roba, întâlnire de...

Seulul a anuntat ca va continua sa transmita mesaje de propaganda daca Phenianul nu isi asuma responsabilitatea pentru exploziile minelor de teren, luna aceasta, in zona demilitarizata (DMZ), care au ranit doi militari sud-coreeni. Regimul stalinist dezminte ca a instalat minele. Adjunctul ministrului sud-coreean al Apararii Baek Seung-joo a declarat vineri ca Guvernul sau se asteapta ca nord-coreenii sa deschida focul asupra a aproximativ 11 locuri in care sud-coreeni au instalat difuzoare, scrie MEDIAFAX.

Statele Unite, care au 28.500 de oameni in baze militare in Coreea de Sud, au anuntat vineri ca au reluat exercitiile militare comune anuale, dupa o intrerupere temporara, in care s-au coordonat cu Seulul asupra bombardamentului Phenianului.

Exercitiile - Ulchi Freedom Guardian - au inceput luni si urmeaza sa se incheie vinerea viitoare. Phenianul condamna in mod regulat manevrele drept o pregatire de razboi. Cate patru avioane de vanatoare sud-coreene si americane au survolat sambata Sudul, a declarat telefonic pentru Reuters un oficial din cadrul Biroului sud-coreean al Statului Major Comun.

Citeste si:
Audi, BMW și Mercedes, amendate în Coreea de Sud pentru manipularea...
Audi, BMW și Mercedes,...

Generalul american Martin Dempsey a reafirmat angajamentul Washingtonului de a apara Coreea de Sud, intr-o convorbire telefonica cu omologul sau, seful Statului Major Interarme sud-coreean, a anuntat partea sud-coreeana.

Cele doua Corei au proferat frecvent amenintari una la adresa celeilalte, iar zeci de militari au fost ucisi in confruntari armate - de-a lungul anilor -, insa cele doua parti nu au intrat in razboi. Unii analisti se asteapta ca aceasta criza sa se calmeze. Relatiile dintre cele doua tari sunt practic inghetate dupa scufundarea unei nave de razboi sud-coreene, soldate cu zeci morti, in 2010. Phenianul neaga orice implicare.

Coreea de Sud a inceput sa critice extrem de dur mesajele de propaganda nord-coreene in DMZ pe 10 august, reluand o tactica la care ambele parti renuntasera in 2004, la cateva zile de la incidentul minelor de teren.

Citeste si:
Coreea de Nord a înregistrat circa 1,5 milioane de cazuri de...
Coreea de Nord a înregistrat...

Coreea de Nord a reluat difuzarea luni si joi, potrivit Seulului, si a tras patru obuze de artilerie catre Coreea de Sud, aparent in semn de protest. Sudul a ripostat cu 29 de tiruri de artilerie. Phenianul a acuzat Seulul ca a inventat un pretext pentru a trage asupra Coreei de Nord. Niciuna dintre parti nu a raportat victime sau pagube.

Coreei de Nord i-au fost impuse sanctiuni de catre ONU si Statele Unite, din cauza unor teste nucleare si de rachete. Phenianul considera aceste masuri un atac la adresa dreptului sau suveran de a se apara.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.