Hillary Clinton, favorita in cursa Partidului Democrat american pentru stabilirea candidatului la presedintia SUA, se opune exploatarii resurselor petroliere in regiunea arctica, distantandu-se astfel de linia politica a Administratiei Barack Obama.

La doar cateva ore dupa ce Administratia Obama a definitivat planurile de a permite exploatarea resurselor petroliere in Oceanul Arctic, Hillary Clinton a transmis prin Twitter ca se opune planurilor. "Zona arctica este o comoara unica. Tinand cont de datele existente, riscul demararii procedurilor de exploatare a resurselor petroliere nu merita asumat", a declarat Clinton, potrivit CNN.

In luna mai, Administratia de la Washington a aprobat o solicitare controversata a companiei Shell privind inceperea exploatarii zacamintelor de petrol din largul coastelor statului Alaska, in Oceanul Arctic, in ceea ce este o victorie pentru industria petroliera si o infrangere pentru organizatiile ecologice. La acea vreme, Hillary Clinton exprima scepticism in legatura cu acest plan.

Luni, Administratia democrata de la Washington a anuntat definitivarea planului, care prevede activitati extinse de exploatare a resurselor petroliere in Oceanul Arctic.

Decizia Departamentului american de Interne a generat furia organizatiilor ecologice care cer de ani de zile blocarea propunerilor de extragere a petrolului din zona Arctica. Un incident de genul poluarii produse in 2010 in Golful Mexic ar avea consecinte grave in Oceanul Arctic. In 2010, o platforma petroliera - Deepwater Horizon - a explodat in Golful Mexic, omorand 11 muncitori si generand scurgerea a milioane de barili de petrol in apa, scrie MEDIAFAX.

Compania Shell cerea de ani intregi autorizatie pentru a exploata zacaminte in apele reci ale Marii Chukchi, unde specialistii estimeaza ca sunt 15 miliarde de barili de petrol.

Specialistii atrag atentia ca Marea Chukchi este unul dintre cele mai periculoase medii pentru extragerea petrolului. Zona este foarte departe de orice asezare umana, cea mai apropiata statie a Pazei de Coasta care poate interveni in cazul unui accident fiind la 1.600 de kilometri.

Citeste si:
Reuters: G7 va plafona prețul petrolului rusesc. De când va intra...
Reuters: G7 va plafona prețul...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.