Focul continua sa arda vineri, dupa 36 de ore de la cele doua explozii uriase - soldate cu 50 de morti - care au zguduit orasul Tianjin, unde a fost trimisa o echipa de experti militari in chimie pentru a detecta eventuale gaze toxice si unde salvatorii poarta costume de protectie, relateaza BBC.

Cel putin 17 pompieri se afla printre victime, potrivit unor oficiali. Alti 18 pompieri au fost dati disparuti incepand de joi dupa-amiaza, a anuntat Ministerul chinez pentru Securitate Publica. Peste 1.020 de pompieri si 140 de utilaje luptau vineri cu flacarile la locul catastrofei, a declarat pentru presa Zhou Tian, comandantul pompierilor din Tianjin.

Echipaje de pompieri se aflau deja la fata locului cand au avut loc exploziile, ele fiind chemate sa stinga un incendiu. Depozitul de produse periculoase care a sarit in aer, in zona portului, apartine companiei Ruihai Logistics, care se ocupa de substante chimice toxice - inclusiv cianura de sodiu, scrie MEDIAFAX.

Insa oficiali municipali au anuntat vineri ca nu stiu ce materiale se aflau in depozit sau ce a provocat exploziile. Discrepante majore intre versiunile managerilor comapniei si reprezentantilor Vamii au fost relevate de catre Gao Huaiyou, adjunctul directorului organismului de supraveghere pentru securitatea muncii. El a mai declarat pentru jurnalisti ca firma a ingreunat identificarea chimicalelor.

Insa unii oficiali au anuntat ca scena tragediei a fost izolata, iar din cate stiu ei orice substante contaminante au fost "blocate" la fata locului.

Potrivit corespondentului BBC John Sudworth la Tianjin, dupa stingerea focului containerele cu produse chimice urmeaza sa fie retrase intr-o zona sigura, departe de caldura, iar continutul lor sa fie analizat. Insa locuitorii orasului erau in continuare nelinistiti, unii exprimandu-si online ingrijorarea fata de impactul asupra mediului si suspiciunea ca publicul ar putea sa nu afle intregul adevar.

Din focarele de incendiu emanau in continuare coloane de fum, care se ridicau deasupra cladirilor distruse, masinilor facute scrum si containerelor contorsionate de suflul exploziilor. Peste 3.500 de oameni au ramas fara locuinte in urma exploziilor si si-au petrecut noaptea in adaposturi temporare.

Citeste si:
Bilanț negru după cutremurul din Japonia. Numărul morților a ajuns...
Bilanț negru după cutremurul...

Serviciile de urgenta "incearca sa indeparteze toate cele 700 de tone de cianura de sodiu" depozitate in zona catastrofei, scrie in editia de vineri Cotidianul Poporului, organul de presa al Partidului Comunist Chinez.

Potrivit ziarului s-a pregatit peroxid de hidrogen pentru neutralizarea cianurii. Instalatia "incalca in mod clar" reglementarile in doeniul securitatii, scrie ziarul.

Seful Biroului pentru protectia mediului din Tianjin Wen Wurui a anuntat ca institutia monitorizeaza nivelul poluarii. "Ar fi daunator sa respirati prea mult timp" acest aer toxic, a declarat el. "Dar, in prezent, potrivit monitorizarii noastre, (nivelul poluarii) nu a depasit prea mult (valorile standard)", a adaugat seful Biroului. Punctele de deversare a apei in mare au fost inchise, a mai anuntat Wen Wurui.

Citeste si:
Eurodeputații votează azi rezoluția cu privire la aderarea României...
Eurodeputații votează azi...

Compania Grupului Portuar Tianjin a anuntat de asemenea ca zeci de angajati au fost dati disparuti, a adaugat agentia oficiala China Noua.

Cele doua explozii, care au avut loc la un interval de cateva secunde si care au produs o minge de foc vizibila din spatiu, au provocat o unda de soc cu magnitudinea de 3, spulberand ferestrele pe o raza de cativa kilometri.

Premierul chinez Li Keqiang a promis "informatii deschise si transparente" despre ancheta.

Cel putin 50 de oameni au murit, iar alti aproximativ 700 au fost raniti in urma exploziilor devastatoare produse miercuri seara in zona industriala din orasul chinez Tianjin, conform celui mai recent bilant, anuntat joi seara de autoritatile chineze, informeaza cotidianul The New York Times. "Bilantul actual este de 50 de morti si 700 de raniti; zeci de oameni sunt disparuti", au comunicat joi seara autoritatile chineze.

Citeste si:
Cauza exploziei de la Călimănești. CNAIR: „Se dovedește că meseria...
Cauza exploziei de la...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.